Safari i Kenya och Tanzania – savannen.com
Om oss & kontakt    About us 
Ngorongoro Sopa Lodge.
  Hem
 
  Ngorongoro Sopa Lodge
Vägen dit
Vägen till Ngorongoro från Arusha (185 km) tar 3–4 timmar att köra. De första 2,5 timmarna går på bra asfaltsväg, resten på grusväg i varierande skick. På vägen passerar du Lake Manyaras nationalpark.
Från centrala Serengeti i väster till kraterkanten är det en 3-timmarsresa på dålig bushväg. Färden till lodgen uppe på kraterkanten tar ytterligare cirka en timme.
Lodgen ligger cirka en timmes bilfärd från flygfältet uppe på kraterkanten. Fältet trafikeras främst av chartrat safariflyg och stängs ibland på grund av dimma eller låga moln. Som reserv används då flygfältet vid Lake Manyara.
Den västra nedfarten i och den södra uppfarten ur kratern går på mycket dålig väg som kräver fyrhjulsdrift. Vägen i öster, som används till både ned- och uppfart av gästerna på Ngorongoro Sopa Lodge, är bättre om än inte bra.
Karta över Ngorongoro CA
Karta över Ngorongoro CA.
Karta över Ngorongorokratern
Karta över Ngorongorokratern.
Karta över Tanzania
Karta över Tanzania.
  Safariordlista
Öppna ordlistan i ett nytt webbläsarfönster
 
 
Tanzania:
Ngorongoro Sopa Lodge
Ngorongoro Conservation Area
Ngorongoro Sopa Lodge ligger på 2 375 meters höjd uppe på den östra kanten av Ngorongorokratern. Den är en lodge med god standard och ett läge som är lite avskilt från de tre övriga lodgerna på kraterkanten, som alla ligger på den södra eller sydvästra delen av kanten.

Lodgen har 92 rum med sovrum, lounge och badrum. De flesta av rummen är dubbelrum med plats för en extrasäng.

Karta över Afrika Namibia Botswana Sydafrika Zambia Mocambique Malawi Rwanda Tanzania Kenya Uganda
Centralvärme
Lodgen har centralvärme, vilket kan låta udda för ett afrikanskt resmål, men den ligger på sådan höjd att temperaturen under de svalaste månaderna (den svenska sommaren) emellanåt kan nå ner till tio grader. Särskilt kvällar och nätter blir kyliga. Kraterbottnen, där den bästa djurskådningen i området finns, ligger dock 600–700 meter lägre och har betydligt högre temperaturer än lodgen.

Brasor i baren och restaurangen ger skön stämning på kvällarna. Lodgen har en souvenirshop, liksom en swimmingpool belägen med utsikt över kratern. Där finns också lokaler för konferenser och för sammankomster för upp till 120 personer.

Poolen och utsikten över Ngorongorokratern.

Rum på Ngorongoro Sopa Lodge.

Mer om Ngorongorkratern
Ngorongorokratern, som ligger i det större naturskyddsområdet Ngorongoro Conservation Area, är resterna av en hög vulkan som en gång i tiden reste sig på platsen. I dag är platsen känd som ett av de djurtätaste och djursäkraste safariområdena i Afrika. Omkring 20 000 större däggdjur lever i kratern, av vilka noshörningarna är de mest omtalade – Ngorongorokratern är den enda plats i norra Tanzania där du har bra chans att se noshörning.

Gott om rovdjur
Ett mycket stort rovdjursbestånd – lejon, hyenor, geparder m m – lever gott på de många bytesdjuren, bland dessa gnuer, zebror, afrikanska bufflar, gaseller, vårtsvin m m. Flodhästar lever på ett par vattensäkra platser i kratern, och du kan få se riktigt stora elefanthanar.

Det finns inga lodger nere i kratern, så du bor uppe på kraterkanten och åker ned till kraterbottnen 600 meter längre ned för att titta på djur. Nedafarts- och uppfartsvägarna är mycket dåliga och kräver ett fordon med fyrhjulsdrift. Om du planerar att hyra bil och åka på safari på egen hand är du tvungen att anlita en officiell lokalguide (vid parkhögkvarteret på kraterkanten) för att få köra ned i kratern.

Ngorongorobergen
Ngorongoro är ett högland med flera toppar på en god bit över 3 000 meter, samt ett antal andra vulkaner och kratrar. Naturen och vyerna från de slingrande bergsvägarna är vackra, och det finns fina vandringsområden. På en gruppresesafari brukar dock djurskådning i kratern vara den huvudsakliga programpunkten i området.

Djursäsonger
Djurlivet i Ngorongorokratern är tämligen stabilt under året, så säsongen sträcker sig året om. Under april–maj råder regnperiod, vilket kan försvåra eller omöjliggöra framkomligheten, i synnerhet på vägarna ned i och upp ur kratern. Efter denna regnperiod kan markvegetationen på kraterbottnen vara hög och göra det svårare att upptäcka djuren.

 
© Copyright 1998–2012 Safari Patrol AB
Sidan senast ändrad 13 januari 2010