Safari i Kenya och Tanzania – savannen.com

Safari Patrol
www.savannen.com
info@safaripatrol.se

Sötvattensjön Lake Naivasha.

Sötvattensjön Lake Naivasha.

Kenya:

Lake Naivasha

Lake Naivasha, eller Naivashasjön, är ingen nationalpark eller liknande, utan en vanlig sjö med ett rikt fågelliv. Den är en av två stora sötvattensjöar i den kenyanska delen av Great Rift Valley (den andra är Lake Baringo). Cirka 400 fågelarter har observerats vid sjön, bland annat olika storkar, pelikaner, örnar och kungsfiskare. På stränderna betar antiloper och bockar, och i sjön bor omkring 500 flodhästar. Två av sjöns rariteter är jättekungsfiskaren och träskmangusten. Du har mycket goda chanser att se skrikhavsörn, som i dagligt tal ofta kallas fiskörn, vid sjön.

Farliga flodhästar

Timmen efter soluppgången är den bästa tiden på dygnet att avnjuta Lake Naivasha. Då är ljuset morgonvarmt och fåglarna och de övriga djuren som mest aktiva. Med lite tur kan du till och med få tillfälle att fotografera flodhästar från land. Se bara upp så att de inte befinner sig land när du närmar dig sjön – flodhästar kan vara mycket farliga.

Från bland annat lodgerna ordnas båtturer på sjön för den som vill titta på fåglar eller flodhästar. I sjön ligger Crescent Island, som är en ö där det bara finns gräsätare, t ex giraffer och antiloper. Du kan bli körd dit med båt och lämnad, så att du får vandra omkring på ön några timmar och utforska djurlivet på egen hand.

Bland fåglarna vid sjön

Ett par spännande fåglar att se vid sjön är de tre släktingarna gråfiskare, malakitkungsfiskare och jättekungsfiskare. Bland alla arterna finns långstjärtad skarv, vit och rosaryggad pelikan, afrikansk ormhalsfågel, natthäger & rallhäger, skuggfågel, gapnäbbstork, skrikhavsörn, rödnäbbad and & knöland, sporrgås och nilgås, kamsothöna och purpurhöna, korprall och afrikansk jakana, krontrana, styltlöpare och skärfläcka, kittlitzstrandpipare, afrikansk saxnäbb, palmduva & rödögd duva, gulnäbbad blåkråka, kapuggla och mjölkuv, paradisflugsnappare, svartstrupig honungsvisare, stubbstjärtseglare, fiskaltörnskata och guldvingad solfågel.

Närbelägna parker

Strax söder om sjön ligger nationalparkerna Hell's Gate, som är ett kargt och klippigt område med många rovfåglar, och Mount Longonot, en vulkan vars krater är täckt av skog och bebodd av ett sparsamt men ostört djurliv. Du kan både bestiga vulkanen och klättra ned i kratern.
   

Afrikanska ibisstorkar över Lake Naivasha.Afrikanska ibisstorkar över Lake Naivasha.

 

Mer om Lake Naivasha

Yta: cirka 115–190 km2 (varierar).

Bäst tid: Relativt jämnbra året om.

Djurliv: Mycket bra och artrikt fågelliv samt flodhästar.

Vägen dit: Vägen till Lake Naivasha är bra. Avståndet från Nairobi gör turen till en bekväm dagsutflykt. Restid från Nairobi respektive Lake Nakuru är 1,5 timmar.

Andra webbplatser

Naivasha Lake Profile – LakeNet

Karta

Karta över Lake Naivasha

Karta över Lake Naivasha.

Lodger och hotell

Förutom logiställena nedan finns logimöjligheter i bandas (enkla hyrstugor), på campingplatser och på hotell i staden Naivasha.

Lake Naivasha Country Club

www.kenyahotelsltd.com/place/lake-naivasha-country-club

Lake Naivasha Country Club

Lake Naivasha Country Club har en stor och härlig trädgård som sträcker sig ned till sjöstranden. Alla rum vetter mot trädgården. Nere vid sjön finns fåglar av alla de slag, flodhästar och vattenbockar. I trädgården, som till en del består av skog, förekommer bland annat papegojor och drongoer. Lodgen är belägen vid sjöns södra strand och har cirka 100 sängar. Där finns restaurang, angränsande bar och swimmingpool.

Great Rift Valley Lodge & Golf Resort

www.heritage-eastafrica.com/golf-resort/great-rift-valley-lodge-golf-resort

Great Rift Valley Lodge & Golf Resort

Great Rift Valley Lodge & Golf Resort är en lyxlodge belägen på Eburubranten väster om Lake Naivasha. Den har 30 rum med eget badrum och egen balkong, klubbhus med formella måltider, två barer, sällskapsrum, konferensrum, swimmingpool, souvenirbutik, internet, golfmöjligheter på en 18-håls mästerskapsbana, driving range och grustennisbanor. Andra aktiviteter som erbjuds är ridning, vandringar och dagsutflykter till Lake Naivasha och andra sjöar i Great Rift Valley.

Lake Naivasha Sopa Resort

www.sopalodges.com

Lake Naivasha Sopa Resort

Lake Naivasha Sopa Resort är ett bra hotell strax söder om sjön. Det har 84 rum (av vilka två är rullstolsanpassade) i 21 stycken tvåvåningsstugor. Alla rum har eget badrum, balkong eller veranda, minibar, telefon och värdesaksförvaring. På hotellet finns restaurang, sällskapsrum, bar, trädgård, swimmingpool, barnpool, souvenirbutik, konferensmöjligheter och träningsmöjligheter.

Loldia House

www.governorscamp.com

Loldia House

Loldia House är en farmhuslodge i brittisk kolonialstil nordväst om Lake Naivasha. Den har nio rum i huvudbyggnaden och ytterligare två i stugor. Rummen har eget badrum med badkar och dusch. På lodgen finns matsal, sällskapsrum och en liten souvenirbutik. Man erbjuder utflykter i området, exempelvis fågelskådning och fiskebåtsturer på Lake Naivasha.

Crater Lake Camp

craterlakecamp.com

Crater Lake Camp

Crater Lake Camp ligger i ett privatägt reservat vid en alkalisk kratersjö väster om Lake Naivasha. Den är en bra turistklasslodge med åtta möblerade tält och två familjestugor, som alla har eget badrum. Där finns också bar, restaurang och en tältsvit med bubbelbadkar. Området kring kratersjön är vegetationsrikt och erbjuder bra fågelskådning och visst djurliv, exempelvis guerezor (en sorts apa). Lodgen arrangerar vandringar, djurskådningsturer, nattsafari och båtturer.

Naivasha Simba Lodge

www.simbalodges.com

Naivasha Simba Lodge

Naivasha Simba Lodge är en turistklasslodge på Lake Naivashas strand. Den har 70 rum i tvåvåningsbyggnader med tio rum i varje. Alla rum har eget badrum och TV. Där finns restaurang, bar, sällskapsrum, träningsmöjligheter, bastu, massage, tennisbana, swimmingpool, souvenirbutik och konferensmöjligheter för upp till 200 personer. Man erbjuder vandringar, fågelskådning, båtturer och utflykter i området.

Kiangazi House

www.oserengoniwildlife.com/category/kiangazi-house

Kiangazi House

Kiangazi House är en lyxlodge på en herrgård sydväst om och inte långt från Lake Naivasha, belägen i djurkorridor mellan sjön och Hell's Gate National Park. Där finns fem dubbelrum med eget badrum, matsal, sällskapsrum, bar, bibliotek, tennisbana och swimmingpool. Kiangazi House erbjuder djurskådningsturer, bushvandringar, fågelskådning, båtturer och olika utflykter i omgivningen.

Chui Lodge

oserengoniwildlife.com/category/chui-lodge

Chui Lodge

Chui Lodge är en lyxlodge i det privatägda reservatet Oserian Wildlife Sanctuary sydväst om Lake Naivasha. Lodgen är byggd av lokala stenmaterial och trä, och har åtta stugor med dubbelrum, eget badrum och veranda med utsikt över reservatet. Där finns matsal, bar, uppvärmd swimmingpool och ett flygfält. Aktiviteterna som erbjuds är djurskådningsturer, bushvandringar, båtturer och utflykter i området.

Elsamere

www.elsatrust.com

Elsamere

Elsamere är känt som författaren Joy Adamsons hem och ligger på Lake Naivashas södra strand. Lodgen tar emot 16 gäster i stugor i trädgården som omger huvudbyggnaden. Alla rum har eget badrum och en veranda mot sjön. I huvudbyggnaden finns ett rullstolsanpassat rum och matsal, men ingen bar. Man erbjuder fågelskådning och båtturer.

Mundui Estate

www.journeysbydesign.com/destinations/kenya/the-great-rift-valley/mundui-estate

Mundui Estate

Mundui Estate på Lake Naivashas västra strand är ett 5 km2 stort privat reservat. Rummen ligger i tre stugor och hyrs ut till en grupp i taget. Man erbjuder djurskådning i reservatet och utflykter i området omkring.