Safari i Kenya och Tanzania – savannen.com

Safari Patrol
www.savannen.com
info@safaripatrol.se

Afrikansk buffel.

Afrikansk buffel.

Tanzania:

Katavi National Park

Katavi National Park ligger nära Tanganyikasjön i sydvästra Tanzania, i den östra delen av Great Rift Valleys västra gren.

Parken omfattar både dalbotten, dalsida och högplatå ovanför dalen. Två floder rinner genom norra respektive södra delen av parken, och mellan dessa finns öppna slätter, skogar, buskmarker, sjöstrand och våtmarker.

I Katavi finns vissa däggdjursarter som du inte kan se i de betydligt mer välbesökta och mer kända parkerna i norra Tanzania (Serengeti, Ngorongoro m m), exempelvis puku, stor rörbock, hästantilop och sabelantilop. Där finns också bland annat vattenbock, lejon och leopard. Parken är känd för sina stora buffelhjordar.

Fler än 400 fågelarter har observerats, bland dem många sjö- och rovfåglar. Där finns bland annat larmfåglar, papegojor, musfåglar, nattskärror och svarthäger. Man har till och med observerat svartbrynad albatross, men det har rört sig om slumpartade besök.

Långt från ankomstflygplatser

Katavi ligger långt från Tanzanias internationella flygplatser och större turistområden, så det enda realistiska sättet att ta sig dit är med chartrat safariflyg från Arusha, Dar es Salaam, Kigoma eller kanske Ruaha. Jämförd med andra bra parker, t ex Serengeti, har Katavi få besökare. Den erbjuder fin djurskådning och äkta naturupplevelser. Läget och prisnivån på camperna i parken gör dock detta till ett exklusivt safariresmål.

Den bästa tiden att besöka Katavi är juli–oktober. Många vägar i parken kan vara oframkomliga under de långa regnen från mars till maj.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mer om Katavi

Yta: 2 253 km2.

Djurliv: Artrik, stora hjordar, få besökare.

Vägen dit: Flyg till Kigoma (från t ex Arusha/Kilimanjaro). Safariflyg vidare till Katavi.

Andra webbplatser

Katavi National Park
Tanapa.

Karta

Öppna en pdf-karta över Tanzania där du kan se parkerna:

Visa karta över norra Tanzania

Lodger och camper

Katuma Bush Lodge

Webbplats: www.mbalimbali.com

Katuma Bush Lodge

Katuma är en tältlodge med hög standard i centrala Katavi. Den har sex tält med eget badrum och veranda som vetter mot slätten utanför. Lodgen har matsal, bar och lägereld om kvällarna. Safariaktiviteterna som erbjuds är djurskådningsturer, bushvandringar och campingnätter ute i bushen.

Chada Camp

Webbplats: www.chada-katavi.com

Chada Camp

Campen ligger mitt i bushen i centrala Katavi och har tältlägeratmosfär med lägereld på kvällarna. Standarden är dock hög. Där finns sex möblerade safaritält med eget badrum och utrymmen för måltider och samvaro. Campen arrangerar djurskådningsturer, bushvandringar, fågelskådning och campingnätter ute i bushen.

Katavi Wilderness Camp

Webbplats: www.tanzaniasafaris.info

Katavi Wilderness Camp, eller Katavi Fox Camp, ligger i centrala Katavi. Den har sex rymliga tält med eget badrum och ett mässtält. Safariaktiviteterna som erbjuds är djurskådningsturer och bushvandringar.