Safari i Kenya och Tanzania – savannen.com

Safari Patrol
www.savannen.com
info@safaripatrol.se

Lejon.

Lejon.

Tanzania:

Ruaha National Park

Ruaha National Park, som ligger 620 km väster om Dar es Salaam, är en stor och till stor del oexploaterad park. Så gott som alla safarier görs i dess sydöstra del, där två floder passerar. Resten av parken utgörs främst av otillgängliga berg och högplatåer.

I områdena kring floderna finns gott om djur mellan juni och november. Ruaha är en av de bättre elefantparkerna, och där finns goda möjligheter att se större kuduantilop.  

Där finns även bland annat mindre kudu, Lichtensteins koantilop, sabelantilop, hästantilop, oribi, lejon, leopard och gepard. Också afrikansk vildhund förekommer. Bland fåglarna finns t ex eleonorafalk och turakoer. Områden i parken kan vara anfäktade av tsetseflugor.

I nordväst gränsar Ruaha mot Rungwa Game Reserve och Kizigo Game Reserve, som är än mer oexploaterade och saknar faciliteter för safariturister.

Det går fasta turer med safariflyg till Ruaha från Zanzibar via Dar es Salaam och Selous Game Reserve.

Rungwa Game Reserve & Kizigo Game Reserve

Rungwa Game Reserve och Kizigo Game Reserve (tillsammans 14 160 km2) är än mer oexploaterade än grannparken Ruaha National Park och saknar faciliteter för safariturister. I parkerna finns stabila bestånd av afrikansk vildhund, och därmed hyggliga chanser att få se sådan.

Usangu Game Reserve

Usangu Game Reserve gränsar mit södra Ruaha National Park och skyddar ett område med skogar och våtmarker. De tanzaniska myndigheterna har beslutat att Usangu ska uppgå i nationalparken för att ge bättre skydd åt det lokala djurlivet och åt våtmarkerna, som är en naturlig vattenreservoar med utflöde i Great Ruahafloden. Vattenkraftverken i floden alstrar en stor andel av Tanzanias electricitet.
 

Euphorbia candelabrum – kandelaberträd.Euphorbia candelabrum – kandelaberträd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mer om Ruaha

Yta: 13 000 km2.

Bäst tid: Bäst under den svenska hösten.

Djurliv: Elefanter, större kudu, lejon, afrikansk vildhund.
Få besökare.

Vägen dit: Lång väg – 600 km in i landet, det i huvudsak på huvudvägen mellan Dar es Salaam och Iringa. Ett bra och bekvämare alternativ är safariflyg från Dar es Salaam.

Andra webbplatser

Ruaha National Park
Tanapa.

Rungwa Game Reserve
UNEP-WCMC.

Karta

Öppna en pdf-karta över Tanzania där du kan se parkerna:

Visa karta över norra Tanzania

Karta över Ruaha

Karta över Ruaha.

Lodger och camper

Förutom lodgerna och tältcamperna nedan finns logimöjligheter på campingplatser och i bandas (enkla hyrstugor).

Ruaha River Lodge

Webbplats: www.ruahariverlodge.com
Mer om Ruaha River Lodge

Ruaha River Lodge

Lodgen ligger vid Great Ruahafloden i Ruaha National Park. Lodgen har restaurang, bar och cirka 20 rum i stenbungalower. Läget är mycket naturnära, så djur kan ses i närområdet. Bra safarikänsla.

Mdonya Old River Camp

Webbplats: www.adventurecampstz.com

Mdonya Old River Camp

En liten tältcamp vid sandfloden (dvs en flod som årstidsvis är helt uttorkad) Mdonya, som ligger mellan en och två timmars bilfärd från flygfältet. Campen är designad för att skapa en bra safariatmosfär snarare än en lyxmiljö. De elva tälten (av vilka tre är familjetält) ligger mitt i bushen och har eget badrum. Där finns också mässtält, sällskapstält och ett litet bibliotek. Huvudaktiviteterna är djurskådningsturer och bushvandringar.

Jongomero

Webbplats: www.jongomero.com

En liten lyxtältcamp med fin safariatmosfär i den sydvästra delen av Ruaha. Där finns åtta stora tält resta på däck ovan mark. Alla har eget badrum, privat veranda och inredning av god klass. Campen has matplats, sällskapsrum och swimmingpool, och erbjuder djurskådningsturer, inklusive heldagsturer.

Mwagusi Safari Lodge

Webbplats: www.ruaha.org

En liten tältcamp vid sandfloden Mwagusi. Den har tio tämligen enkla safaritält med eget badrum och veranda mot floden, samt en central matplats som också fungerar som reception och bar. Läget är mycket bushnära och ligger i ett av Ruahas bästa djurområden. Campen arrangerar djurskådningsturer och bushvandringar. Man har ett gott rykte för sina bra guider och för campatmosfären.

Tandala Tented Camp

Webbplats: www.tandalatentedcamp.com

En tältcamp av turistklass strax utanför Ruahas parkentré. Där finns tio tält med eget badrum, veranda och solgenererad belysning, samt en matplats och en lägereldsplats. Campen erbjuder djurskådningsturer, bushvandringar, besök i lokala byar och nattsafari (som inte är tillåtet inne i nationalparken).

Kigelia Camp

Webbplats: www.kigeliacamp.com

En ny tältcamp i Ruaha. Den har sex fint inredda tält med eget badrum samt matplats, och arrangerar djurskådningsturer och bushvandringar.

Kwihala Camp

Webbplats: www.asiliaafrica.com

Kwihala Camp (tidigare EMC Ruaha) är en semimobil tältcamp som slås upp i olika delar av Ruaha beroende på årstiden. Eftersom den har mobilt utförande saknar den fasta installationer och byggnader, utan slås upp rätt ute i bushen. Den har sex rymliga tält och ett mäss- och sällskapstält. Campen får sin el från solpaneler och har ljusa interiörer.