Safari i Kenya och Tanzania – savannen.com

Safari Patrol
www.savannen.com
info@safaripatrol.se

Laikipia.

Laikipia.

Kenya:

Laikipiaplatån

Området öster om Great Rift Valley och norr om Aberdarebergen och Mount Kenya i centrala Kenya kallas Laikipia. På inlandsplatån ligger här en mängd privata rancher och privata reservat. Tillsammans med stamägda naturområden täcker platån en yta om mer än 8 000 km2.

Laikipia utgörs av stora områden med savanner, gräsmarker, berg och kullar, sandfloder och vyer mot Mount Kenya i fjärran. Platån är torr, så vatten finns främst i ett par permanenta floder och i lokala källor och vattenhål. December till februari är normalt sett den torraste tiden på året i denna del av Kenya.

Många av rancherna och reservaten erbjuder safariaktiviteter och logi på lodger och tältcamper.

Mer om lodger i Kenya

Få besökare

Lodgerna och camperna i området är liksom besökarna tämligen få. Vissa av dessa lodger och camper är exklusiva, och många av dem erbjuder aktiviteter som inte är tillåtna i nationalparker och nationalreservat, exempelvis nattsafari, bushvandringar och ridning.

Området har ett stort bestånd av elefant (många av elefanterna uppehåller sig dock inte där permanent, utan vandrar mellan olika områden) och också andra djur, till exempel svart noshörning, lejon, gepard, leopard, impala, gaseller, giraffgasell, nätgiraff och grevyzebra.

Norr om Laikipiaplatån ligger Northern Frontier District, där de tre nationalreservaten Samburu, Shaba och Buffalo Springs ligger.

Laikipia National Reserve

Laikipia National Reserve (250 km2) ligger omkring 350 km norr om Nairobi och öppnades 1991. Parken är inte särskilt välbesökt, men erbjuder ett landskap som påminner om det i Samburuområdet. I parken finns bland annat elefant, eland, giraffgasell, lejon, leopard och gepard. Där finns också ett antal olika biotoper för fåglar.
 

Gepardhona.Gepardhona.

Loisaba Wilderness

Loisaba är en ranch med ett 150 km2 stort djurreservat. Den ligger strax söder om Laikipia National Reserve och gränsar i öster mot Ewaso Ngirofloden. De norra delarna utgörs av grässlätter, medan de södra bryts av dalgångar och branter.

Loisaba Lodge

www.loisaba.com

Loisaba Lodge

Loisaba Lodge är en lyxlodge som ligger vid kanten på Laikipiaplatån och har vidsträckt utsikt. Där finns sju rum med eget badrum, franska fönster och veranda mot branten. Loisaba House är en villa byggd på brantens krön. Den har två sovrum med eget badrum, vardagsrum, bar, matrum, egen swimmingpool med utsikt och egen personal. Loisaba Cottage ligger 9 km inåt platån från huvudlodgen och har tre rum med eget badrum, ett rum med stort badrum som nås utifrån samt swimmingpool. Alla gäster har tillgång till faciliteterna på huvudlodgen, bl a swimmingpool, tennisbana, spa och souvenirbutik. Till lodgen hör också Loisaba Starbeds, som ligger vid ett vattenhål respektive vid Ewaso Ngirofloden, och där gästerna tillbringar natten under bara myggnät på sovplattformar ovan marken. Loisaba Wilderness erbjuder aktiviteter som djurskådningsturer, nattsafari, bushvandringar, ridning, kamelridning, mountainbiking, flottfärder, fiske och ballongsafari.

Sabuk & Nalare Wildlife Conservancy

Sabuk ligger vid Ewaso Ngirofloden öster om Loisaba i norra Laikipia. Landskapet är vilt, kulligt och i hög grad täckt av akaciebush. På andra sidan floden ligger Nalare Wildlife Conservancy, som är ett 20 km2 stort naturreservat på kooperativt ägd mark. Bland djurarterna som förekommer i området finns leopard, elefant, större kudu, afrikansk buffel, nätgiraff, impala, klippspringare och buskbock.

Sabuk Lodge

www.sabuklodge.com

Sabuk Lodge

Sabuk Lodge är en liten lodge i Sabuk, som gränsar mot Ewaso Ngirofloden i norra änden av Laikipiaplatån. Lodgen har åtta stugor med öppen framsida, eget badrum, solgenererad belysning och veranda ut mot en djup flodravin. Där finns matplats, sällskapsrum, swimmingpool och souvenirbutik. Aktiviteterna som erbjuds är djurskådningsturer, nattsafari, bushvandringar, campingnätter ute i bushen, ridning, kamelturer, fiske och bad i floden. Lodgens guider är legitimerade KPSGA-guider.

Mugie Ranch

Mugie är en 198 km2 stor privatägd ranch mot kanten av Great Rift Valley i den nordvästra delen av Laikipiaplatån. Landskapet varierar från öppna gräsmarker och savann till dalgångar, buskmarker och woodland, där det kan förekomma elefant, leopard, gepard, lejon, vanlig zebra, eland, nätgiraff, Grants gasell och andra djurarter. Big five kan ses. Ett reservat om 81 km2 har hägnats in med elstängsel. I reservatet finns bland annat (introducerad) noshörning, Jacksons koantilop och grevyzebra.

Mutamaiyu House

www.mugie.org

Mutamaiyu House

Mutamaiyu House är en lodge i ett privat hem beläget i en olivträdsdunge. Gästerna bor i fyra stugor med eget badrum. I huvudbyggnaden finns matsal, sällskapsrum, veranda och en elegant lantställeatmosfär. Lodgen har också uppvärmd swimmingpool med utsikt över savannen och ett flygfält. Man erbjuder många aktiviteter, bland dem djurskådningsturer, nattsafari, lejon- och noshörningsspårning med radio, fågelskådning, bushvandringar, lerduveskytte, kamel- och åsneturer, målning och teckning tillsammans med lodgens konstnär och utflykter till de lokala stammarna.

Kamogi Ranch

Kamogi är en liten (10 km2) ranch med nötboskap och får samt mindre antal kameler, hästar och åsnor. Bland djuren som lever vilt finns elefant, oryx och zebra. Lejon och noshörning kan ses på grannrancherna Mugie och Loisaba.

Il Pinguan House

www.pinguanhouse.com

Il Pinguan House är en ranchbyggnad från kolonialtiden, belägen på Kamogi Ranch. Den är ett privat hem med plats för tio gäster i bekväma bungalower och en avslappnad miljö. Där finns matsal, en saltvattenpool och ett närbeläget vattenhål. Lodgen erbjuder djurskådningsturer, bushvandringar, ridning, tennis, stjärnskådning, fågelskådning och campingnätter ute i bushen.

Borana

Ranchen Borana täcker 140 km2, av vilket en stor del är avsatt till ett privat djurreservat. Den ligger strax norr om Mount Kenya och ekvatorn i den östra delen av Laikipiaplatån, och deltar tillsammans med grannarna Lewa Wildlife Conservancy, Ngare Ndare Forest Reserve, Il Ngwessi Group Ranch och Lekerruki Group Ranch i ett gemensamt naturvårdsprogram. Landskapet består av öppna marker, skog och kullar.

Borana Lodge & Laragai House

www.borana.co.ke

Borana Lodge

Borana Lodge ligger med utsikt över en damm som djuren kommer till för att dricka. Lodgen är byggd i lokala material och döda träd från ranchen, och har sex stugor med rymligt badrum, öppen spis och veranda. Interiörerna har afrikanska stilinfluenser med råa inslag. Swimmingpoolen har utsikt över omgivningen och vattenhålet. Borana Lodge erbjuder aktiviteter som djurskådningsturer, nattsafari, bushvandringar, mountainbiking och ridning – lodgen har omkring 25 hästar och erbjuder ridning för både nybörjare och avancerade ryttare.

Laragai House var ursprungligen ett lantställe som byggdes på kanten ovanför en 900 m hög brant, men är numera ett privat hem som kan hyras. Huset rymmer fler än tio personer, har all nödvändig personal och är inrett i en spännande blandning av irländska speglar, halmtak, mattor från Rajasthan, stora öppna eldstäder och medeltida vapen. Utomhus finns en uppvärmd swimmingpool, en grustennisbana och ett flygfält.

Lekurukki & Il Ngwesi

Lekurukki (240 km2) och Il Ngwesi ägs av de lokala massajbyarna. Dessa marker plågades förr av tjuvjakt, men i dag är djurlivet fredat och områdena används som korridorer av djur som vandrar mellan Laikipiaplatån och Samburu, Shaba och Buffalo Springs National Reserve. Hjordar om hundratals elefanter ses ibland passera. I väster gränsar Lekurukki och Il Ngwessi mot Mokogodo Forest Reserve, där besökarna kan se fåglar, fjärilar och skogslevande däggdjur som till exempel buskbock.

Tassia Lodge

www.tassiasafaris.com

Tassia Lodge

Tassia Lodge ligger vid Mokogodoskogen på Lekurukki Group Ranch. Lodgen är byggd av lokala material, får sin el från solceller och drivs av den lokala massajbefolkningen. Standarden är bra. Bara en grupp tas emot åt gången – gruppen bokar hela lodgen. Den har sex dubbelrum i stugor och ett barnhus med våningssängar. Alla rum har eget badrum. Lodgens gemensamma del ligger centralt och har matplats och sällskapsutrymmen. På kanten av en klippa finns en swimmingpool med utsikt över omgivningen och över ett vattenhål. Huvudaktiviteterna är djurskådningsturer och vandringar i bushen och skogen.

Il Ngwesi Lodge

www.ilngwesi.com

Il Ngwesi Lodge

Il Ngwesi Lodge är en samfälligt ägd lodge på Mokogodo Hills på Il Ngwesi Group Ranch, som ligger nära Ngare Ndarefloden. Den är byggd och drivs på samma sätt som Tassia Lodge, men även enstaka rum kan bokas. De sex stugorna har utomhusdusch och vidsträckt utsikt. Två av dem har däck där gästerna kan rulla ut sängen för att sova under stjärnhimlen. Lodgen har swimmingpool och ett vattenhål. Aktiviteterna som arrangeras är djurskådningsturer, bushvandringar, kamelridning och besök i massajbyar.
  

Grevyzebror.Grevyzebror.

Lewa Wildlife Conservancy

Lewa Wildlife Conservancy (182 km2) är ett privat reservat på en tidigare ranch (Lewa Downs) norr om Mount Kenya. Reservatet är känt för sina noshörningar – där finns både svart och vit noshörning (eller spets- respektive trubbnoshörning).

Reservatet har fem huvudbiotoper: savanner, akacieskogar, klippraviner, bergsskogar och våtmarker. Det är inhägnat med elstängsel, som dock har öppningar för att tillåta djuren att vandra. Stängslet omfattar även grannreservatet Ngare Ndare Forest Reserve och hägnar sammanlagt in ett 250 km2 stort noshörnings- och djurreservat. Där finns omkring 100 noshörningar. Där finns även 400 grevyzebror (vilket motsvarar 20 % av det totala beståndet i världen). Den tidigare ökningen av detta bestånd har nu avstannat till följd av rovdjurens jakt. Omkring 40 lejon uppehåller sig permanent eller periodvis i reservatet, där det även finns andra stora rovdjur, bland dem hyenor och afrikanska vildhundar. Lewa har även ett bestånd av den sällsynta antilopen sitatunga, eller sumpbock, som är en skruvhornsantilop som lever i våtmarker. Dessa antiloper har hämtats på annat håll i Kenya och introducerats i reservatet. Andra djurarter som går att se är bland annat elefant, afrikansk buffel, nätgiraff och leopard.

Lewa Safari Camp

www.lewasafaricamp.com

Lewa Safari Camp

Lewa Safari Camp är en lyxtältcamp belägen i den nordvästra delen av reservatet. Den har 12 safaritält med eget badrum och är inhägnad med elstängsel för att hålla de större djuren borta från träden och poolen. Campen har en huvudbyggnad med matsal, bar och saltvattenpool. Bland aktiviteterna som arrangeras finns djurskådningsturer, nattsafari, bushvandringar, ridning, kamelridning, fågelskådning, flugfiske och olika utflykter.

Lewa House

www.lewahouse.com

Lewa House family cottage

Lewa House ligger på toppen av en kulle och har utsikt över reservatet. Huset, som bara tar emot en grupp åt gången, har matsal, sällskapsrum och en stor veranda. Där finns också tre stugor med sammanlagt sex rum. I trädgården finns en swimmingpool med utsikt över savannen. Standarden är bra, och stilen en blandning mellan modern afrikansk stil och en mer traditionell brittisk. Aktiviteterna som erbjuds är djurskådningsturer, nattsafari och bushvandringar, liksom olika utflykter i omgivningen.

Lewa Wilderness

lewawilderness.com

Lewa Wilderness

Lewa Wilderness ligger i ett område med vackra vyer i Lewa Wildlife Conservancys östra hörn. Det är ett privat hem som omges av åtta rymliga och glest placerade stugor. Rummen har eget badrum, veranda och öppen spis. I huvudbyggnaden finns matsal och sällskapsrum, och en saltvattenpool ligger utanför. Bland aktiviteterna finns djurskådningsturer, nattsafari, bushvandringar, ridning, kamelridning, vandring, joggning med massajkrigare och besök i massajbyar.

Kifaru House

www.kifaruhouse.com

Kifaru House

Kifaru House är ett privat hus med god standard. Det har matsal, sällskapsrum samt i trädgården en swimmingpool med utsikt mot Mount Kenya. Kring huset ligger fem stugor med dubbelsäng, eget badrum, musikanläggning och veranda. Man erbjuder djurskådningsturer, nattsafari, bushvandringar, besök i lokala byar, ridning och kamelridning.

Ngare Ndare Forest Reserve

Ngare Ndare Forest Reserve är ett 55 km2 stort reservat norr om Mount Kenya och är en del av de stora skogsområden som omger berget. Reservatet är vistelseområde för svarta noshörningar, en vandringskorridor för elefanter och källan till ett antal floder som bevattnar de torrare och mer låglänta områdena runt omkring.

Mukima

Mukima, som är ett litet (1,5 km2) privat naturskyddsområde strax norr om staden Nanyuki, var en gång i tiden en cederskog. Idag omges området av ett elstängsel som skyddar träden som har återplanterats. Det kan besökas till fots av besökare som är intresserade av fågellivet och floran. Små impalahjordar och buskbockar förekommer också.

Mukima House

mukimakenya.com

Mukima House

Mukima House är en lodge i ett litet privat reservat 6 km norr om staden Nanyuki väster om Mount Kenya. Lodgen har sex sovrum med eget badrum, bar, matsal, sällskapsrum, satellit-TV och internet. Trädgården har stora gräsmattor, swimmingpool, tennisbana och en liten sjö med roddbåtar. Man erbjuder djurskådning, golf, och öringfiske i omgivningen.
  

Stängsel kring Solio Game Sanctuary.Stängsel kring Solio Game Sanctuary.

Solio Game Sanctuary

Solio Game Sanctuary (180 km2) är ett privat reservat på en ranch mellan Aberdare och Mount Kenya i Laikipiaområdets södra ände. Solios huvudattraktion är det goda beståndet av svart och vit noshörning – där finns cirka 120 individer. Andra djur som kan ses är bland annat lejon, leopard, gepard, svartvit guereza (en sorts apa), nätgiraff, Thomsons gasell och beisaoryx.

Solio Lodge

www.thesafaricollection.com/properties/solio-lodge

Solio Lodge

Solio Lodge är en lyxlodge med fem bungalower i modern afrikansk stil, alla med öppen spis och stora fönster mot omgivningen.

Patrick's Mobile Camp

www.eco-resorts.com/PatricksCamps.php

Patrick's Mobile Camp är öppen under torrperioderna och ligger vid foten av Aberdarebergen strax utanför Solio. Tälten får sin el från solpaneler och har eget badrum med torrtoalett och dusch. Man erbjuder sina gäster djurskådningsturer, bushvandringar och campingnätter ute i bushen.

Sangare Ranch

Sangare är en 26 km2 stor ranch vid Aberdarebergens nordöstra fot, gränsande mot Solio Game Sanctuary. Den ligger på cirka 1 800 meters höjd och har fina vyer mot Mount Kenya. Landskapet växlar mellan gräsmarker, skogklädda raviner och busksnårområden.

Webbplats: sangareconservancy.com

Ol Pejeta Conservancy

Ol Pejeta är ett 365 km2 stort privat djurreservat väster om Mount Kenya. Det var ursprungligen en boskapsranch, av vilken en del utvecklades till Sweetwaters Game Reserve under 1980-talet. I början av 2000-talet utvidgades reservatet till sin nuvarande storlek. Det är ett tämligen torrt område, där Ewaso Ngirofloden är det enda permanenta vattendraget. Där finns savann, akaciewoodland samt skogar längs floden.

Ol Pejeta är en big five-park, vilket innebär att du kan se trofédjurarterna elefant, noshörning, afrikansk buffel, lejon och leopard där. De svarta noshörningarna (eller spetsnoshörningarna), som ursprungligen introducerades i reservatet för att hjälpa till att skydda arten, är i dag omkring 80 till antalet. Beståndet har ökat genom naturlig reproduktion och genom att fler djur har förts dit från andra håll.

Antalet elefanter varierar säsongsvis på grund av att hjordarna vandrar. Som minst beräknas där finnas 300 elefanter. Där finns också omkring 40 lejon, 20 geparder och 30 leoparder. Bland de övriga arter som förekommer finns grevyzebra och vanlig zebra, hyena, babian, nätgiraff, Jacksons koantilop och andra antiloper. Afrikansk vildhund har observerats då och då under senare år. Fler än 500 fågelarter har setts i reservatet.

Eftersom Ol Pejeta är ett privat reservat är det inte underkastat samma parkregler som gäller i nationalparker och nationalreservat. Därför kan Ol Pejeta erbjuda sina besökare aktiviteter som nattsafarier och bushvandringar.

Sweetwaters Chimpanzee Sanctuary ligger i Ol Pejeta och är ett särskilt 1 km2 stort reservat för omkring 40 schimpanser. Dessa tillhör inte områdets naturliga fauna, utan har förts till Sweetwaters från svåra omständigheter på annat håll.

Sweetwaters Tented Camp

www.serenahotels.com/serenasweetwaters

Sweetwaters Tented Camp

Sweetwaters Tented Camp är en tältcamp med bra standard, belägen i ett private reservat i centrala Kenya. Den har cirka 40 tält, ett vattenhål dit djur kommer för att dricka och restaurang med femrättersmiddagar. Campen erbjuder bl a djurskådningsturer, nattsafari, ridning och besök i schimpansreservatet.

Mer om Sweetwaters Tented Camp

Ol Pejeta House

www.serenahotels.com/serenaolpejeta

Ol Pejeta House

Ol Pejeta House är en bra lodge bestående av ett private hus med fyra rum och två rum i en stuga. Alla rum har eget badrum. Där finns matsal och swimmingpool i trädgården. Aktiviteterna som erbjuds är djurskådningsturer, nattsafari, bushvandringar, kamelturer, fågelskådning och besök i schimpansreservatet.

Ol Pejeta Bush Camp

www.insidersafrica.com

Ol Pejeta Bush Camp

Ol Pejeta Bush Camp är en tältcamp vid Ewaso Ngirofloden. Den har inga permanenta installationer eller byggnader, utan ligger mitt i bushen. Campen har sex tält med eget badrum, veranda och solgenererad belysning, och erbjuder aktiviteter som djurskådningsturer, nattsafari, bushvandringar och besök i schimpansreservatet. Dessutom kan gästerna vara med på aktiviteter som hör till skötseln av reservatet, t ex djurstudier och noshörnings- och lejonspårning med radio.

Porini Rhino Camp

www.porinisafaricamps.com/porini-rhino-camp.html

Porini Rhino Camp

Porini Rhino Camp är en tältcamp med äkta safariatmosfär, belägen bland akacior vid en flodbädd. Campen har sex rymliga safaritält med eget badrum och solgenererad belysning. Man erbjuder djurskådningsturer, nattsafari och bushvandringar tillsammans med massajkrigare. Ett flygfält ligger inte långt från campen.

Kicheche Laikipia

kicheche.com/our-camps/laikipia-camp

Kicheche Laikipia

Kicheche Laikipia är en ny camp i centrala Ol Pejeta. Den har sex specialdesignade safaritält och aktiviteter som djurskådningsturer, nattsafari och bushvandringar.

Lolldaiga Hills

Lolldaiga Hills är en 202 km2 stor ranch cirka 30 km nordväst om Mount Kenya. Landskapet varierar från torr savann och glesa woodlandområden till skogklädda kullar och klippor. Bland djuren i området finns babian, vanlig zebra, grevyzebra, elefant, dik-dik, klippspringare, giraffgasell, impala, rörbock, vattenbock, större kudu, oryx, eland, afrikansk buffel, lejon, leopard, gepard, hyena och afrikansk vildhund. Fler än 275 fågelarter har setts.

Lolldaiga Hills Farm House

www.lolldaiga.com/tourism/facilities

Lolldaiga Hills Farm House

Lolldaiga Hills Farm House är en timmerbyggnad från 1940-talet och ligger i en trädgård med bl a vildolivträd. Den är en turistklasslodge med två rum i huvudbyggnaden och ett tredje rum i en separat stuga. Alla rum har eget badrum och solgenererad belysning. I huvudbyggnaden finns matsal, sällskapsrum och öppen spis. Man erbjuder djurskådningsturer, bushvandringar, tennis, kamelridning och olika utflykter. Gästerna kan också delta i rancharbetet.

El Karama Ranch

El Karama (60 km2) är en privat ranch med en blandning av woodland, gräsmarker, flodnära skogar och våtmarker. Där förekommer bland annat elefant, flodhäst, afrikansk buffel, lejon, leopard, gepard, grevyzebra och nätgiraff. Afrikansk vildhund har också återkommit till ranchen. Fågellivet är rikt – fler än 350 arter har observerats.

El Karama Lodge

www.laikipiasafaris.com

El Karama Lodge

El Karama Lodge tar bara emot en grupp i taget, oavsett gruppens storlek. Gästerna bor i små stenhus med matrum, vardagsrum, eget badrum och kök. Aktiviteterna som erbjuds är djurskådningsturer, nattsafari, bushvandringar, ridning, kamelridning och campingnätter ute i bushen.

Ol Lentille Conservancy

Ol Lentille är ett 59 km2 stort reservat på Kijabe Group Ranch i Laikipiaplatåns norra ände. Reservatet ingår i Naibunga Conservancy.

Landskapet i Ol Lentille är en blandning av grästäckta kullar och djupa och skogklädda dalgångar. Några mer ovanliga djurarter som kan ses är afrikansk vildhund, större kudu, leopard, strimmig hyena och klippspringare.

The Sanctuary at Ol Lentille

www.ol-lentille.com

The Sanctuary at Ol Lentille

The Sanctuary at Ol Lentille ligger på en trädbeväxt kopje och har fyra lyxvillor för mellan två och sex personer vardera. Alla har sovrum, vardagsrum, kök, badrum och egen personal, men är individuellt utformade. Där finns bl a eldstäder, utomhusbadkar och fina vyer. Standarden och designen är över lag mycket god. The Sanctuary har evighetspool, bibliotek och ett observationsdäck med GPS-styrt teleskop för stjärnskådning. Man erbjuder djurskådningsturer, nattsafari, bushvandringar (även på natten), ridning, kamelturer, campingnätter ute i bushen, mountainbiking, klättring och fyrhjulingsåkning.

Naibunga Conservancy

Naibunga är ett reservat som omfattar ett antal byägda rancher (så kallade group ranches) i norra Laikipia: Koija, Il Motiok, Tiemamut, Kijabe, Morupusi, Il Polei, Musul, Nkiloriti och Kimanjo Group Ranch. Tillsammans täcker de en yta om 170 km2.

Ol Gaboli Community Lodge är en enkel lodge som drivs av massajkvinnor på Il Motiok Group Ranch. Den har fem enkla stenhus med halmtak, vart och ett avsett för mellan två och åtta personer. Där finns också ett hus för självhushållning som rymmer två familjer. Lodgen har sällskapsrum och bibliotek, och erbjuder olika friluftsaktiviteter, exempelvis klättring, flottfärder, kanotturer, mountainbiking och kamelridning.

Sosian

Sosian (97 km2) är en ranch där nötboskap, getter och får kombineras med naturvård. Alla tidigare stängsel har rivits för att tillåta de vilda djuren att röra sig fritt.

De norra delarna av Sosian domineras av grässlätt med dungar av akacior, medan de södra delarna främst utgörs av akaciewoodland. Ewaso Narokfloden, som börjar i Aberdarebergen i söder, rinner genom de södra delarna av Sosian och kantas av flodnära vegetation som exempelvis gulbarkade akacior. I floden finns ett 9 m högt vattenfall. Vid ranchens södra gräns finns också ett våtmarksområde som säsongsvis drar till sig många fåglar.

Bland däggdjuren finns zebra, Grants gasell, oryx, impala, Jacksons koantilop, elefant, afrikansk buffel, nätgiraff, större kudu, babian, Günthers dik-dik, flodhäst, gepard, hyena, schakal och lejon. Den sällsynta afrikanska vildhunden ses också ibland. Fler än 300 fågelarter har observerats.

Sosian Lodge

www.offbeatsafaris.com/sosian

Sosian Lodge

Sosian Lodge var ursprungligen Sosians gamla ranchhus och har nu byggts ut med sju gästrum i stugor med trevlig ranchstil i trädgården. Där finns också ett flygfält. Bland aktiviteterna som erbjuds finns djurskådningsturer, nattsafari, bushvandringar, ridning, kamelturer, campingnätter ute i bushen, fiske och rundturer på ranchen.

Ol Malo

Ol Malo är ett privat 20 km2 stort djurreservat på en ranch i norra Laikipia, beläget vid Ewaso Ngirofloden. Omkring 50 däggdjursarter har observerats i området, bland dem elefant, afrikansk buffel, eland, vanlig zebra, grevyzebra, Grants gasell, impala, vattenbock, större kudu, lejon, gepard, leopard och, på senare år, afrikansk vildhund.

Ol Malo

www.olmalo.com

Ol Malo

Ol Malo är en lyxlodge belägen ovanför en hög brant på Laikipiaplatån. Den har fyra stugor byggda av sten, halm, trä och fantasi, med ett resultat som är en mysig blandning av stilar från franska lantgårdar, lyxbåtar, modern heminredning och hobernas stugor i Fylke. Alla rum har eget badrum, veranda med god utsikt och avskildhet. Där finns också matsal, sällskapsutrymmen och en evighetspool med utsikt. Ett vattenhål nedanför lodgen lockar till sig djurliv. Ol Malo erbjuder djurskådningsturer, bushvandringar, ridning, kamelturer, nattspaning efter leopard i gömslen och campingnätter ute i bushen.

Ol Malo House är en ny lodge med plats för 12 personer och kan bara bokas av en grupp i taget. Huvudbyggnaden har tre sovrum, matsal och sällskapsrum. Där finns också tre fristående stugor.

Ol Ari Nyiro / Laikipia Nature Conservancy

Ol Ari Nyiro är en tidigare ranch som nu har gjorts om till ett privat reservat, det 400 km2 stora Laikipia Nature Conservancy. Det ligger på Laikipiaplatåns västra kant och sluttar mot Great Rift Valley.

I reservatet finns dalgångar och raviner, kullar, savannområden och Engheleshaskogen, som är den sista återstoden av ett tidigare större skogsområde (som hör samman med skogarna kring Tugen Hills på västra sidan av Great Rift Valley). En djup och imponerande ravin, Mukutan Gorge, skär genom platån. Där finns vattenfall, heta källor och en flod, plus en mängd konstgjorda sjöar och dammar.

Eftersom höjden över havet varierar från 900 till 2 100 meter finns många olika biotoper i reservatet, vilket innebär ett rikt fågelliv och en varierande flora. Bland däggdjuren finns svart noshörning, elefant, afrikansk buffel, impala, zebra, vattenbock, babian, lejon, leopard och gepard. Afrikansk vildhund har också observerats.

Ol Ari Nyiro finns med i filmen Jag drömde om Afrika (med bl a Kim Basinger), som bygger på boken I dreamed of Africa skriven av Kuki Gallmann, som har levt på Ol Ari Nyiro sedan 1970-talet och under senare år format om ranchen till naturskyddsområde.

Mukutan Retreat är en bra lodge byggd av sten, trä och papyrus och med utsikt över Mukutan Gorge. Den har tre stugor med eget badrum, öppen spis och veranda med storslagen utsikt. I huvudbyggnaden finns sällskapsrum och en matsal där organisk mat serveras. Lodgen har också en souvenirbutik, ström från solfångare och en evighetspool med vatten från en het källa. För att minimera buller tillåts inga fordon nära lodgen. Man arrangerar aktiviteter som djurskådningsturer i bil och till häst, kamelturer, bushvandringar, fiske och fågelskådning.

Makena's Hills är en tältcamp belägen på förkastningsbrantens krön och med utsikt mot Lake Baringo. Den har sex safaritält och två trästugor, alla med eget badrum, veranda mot förkastningsdalen och en stil med kanvas, orientaliska mator och snidade sängar. På lodgen finns matsal, bar, swimmingpool med utsikt och utsiktsplatser. Bland safariaktiviteterna finns bushvandringar, djurskådning, fågelskådning och kamelturer samt spa, ayurvedisk massage, meditation och yoga.

Nanyuki (stad)

Nanyuki är en stad längs vägen (B2) mellan Nairobi och gränsen mot Etiopien i norr. Staden ligger vid Mount Kenya fot på gränsen till Laikipiaplatån.

Sportsman's Arms Hotel i utkanten av staden Nanyuki är ett hotell med 125 sängar i stugor och rum för självhushållning. Där finns restaurang, bar, swimmingpool, träningsmöjligheter, squashbana, kontorstjänster och konferensmöjligheter. Man erbjuder aktiviteter som djurskådningsturer i Ol Pejeta Conservancy, öringfiske och ridning.

Nyahururu (stad)

Nyahururu är en mindre stad längs vägen (B5) mellan Nyeri och Nakuru. Den ligger nordväst om Aberdare NP och strax öster om Great Rift Valley.

Thomson Falls Lodge är en lodge öster om staden Nyahururu och ligger längs vägen mot Nyeri. De flesta safariresenärer som färdas mellan Samburu/Shaba och Lake Nakuru passerar längs den här vägen, och många stannar för att titta på vattenfallet Thomson Falls, som är drygt 70 meter högt. Lodgen har 30 rum med badrum och öppen spis. Där finns också familjestugor, restaurang, bar, konferensmöjligheter och en souvenirbutik. Det finns inga egentliga safariområden på nära håll.

 

Mer om Laikipia

Yta: 8 000 km2.

Djurliv och attraktioner: Big five, privata rancher och reservat, bushvandring, nattsafari. En del exklusiva lodger.

Vägen dit: 3–4 timmar på relativt bra väg till Naro Moru eller Nanyuki från Nairobi. Därifrån vidare till respektive ranch/reservat – restiden beror på vart du ska.

Du når Laikipia på cirka en timme med chartrat safariflyg. Många av rancherna och reservaten har eget flygfält.

Karta

Karta över Laikipia

Karta över Laikipia.