Safari i Kenya och Tanzania – savannen.com

Safari Patrol
www.savannen.com
info@safaripatrol.se

Pdf-lathund för safariresenärer.

Pdf-lathund för safariresenärer.

Planera safari:

Lathund

Att resa på en paket- eller gruppresa till Östafrika kräver inga komplicerade reseförberedelser. På den här sidan hittar du en sammanfattning av förberedelserna.

Lathund i PDF-format

Pdf-lathunden innehåller det viktigaste att känna till inför och under din safari, plus artlistor över bland annat de vanligaste däggdjuren och fåglarna på svenska och engelska. Lathunden är gjord för att kunna skrivas ut på båda sidor av ett A4-papper, vikas ihop och tas med i fickan på safarin.

Hämta lathunden i PDF-format

Färdhandlingar

Du behöver ett pass (som är giltigt 6 månader efter den planerade hemresedagen).

För att komma in i Tanzania eller Kenya krävs ett visum, men det behöver du inte lösa här hemma (även om du kan göra det på Kenyas respektive Tanzanias ambassad), utan löser det enklast och billigast på ankomstflygplatsen i respektive land.

Vidare behöver du sådant som researrangören ska skicka till dig: flygbiljett och bokningsbekräftelse/reseprogram e d. Kontrollera att namnet på flygbiljetten exakt överensstämmer med namnet i ditt pass, annars kan det uppstå problem när du checkar in på flygplatsen.

Handlingarna bör även innehålla kontaktinformation så att du kan nå resebolagets representatnt på resmålet.

Du bör ha en reseförsäkring. Ofta ingår en sådan i hemförsäkringen. Du kan få ett extra skydd hos Nairobibaserade Flying Doctors (se Andra webbplatser), som har flygburen akutsjukvård, flygevakuering m m.

Mer om visum

Pengar

Kanyansk valuta (KES) kan växlas i Sverige hos t ex Forex, medan tanzanisk valuta (TZS) bara kan växlas på plats. Du kan också få användning av amerikanska dollar (USD).

Mer om valuta och reskassa

Vaccinationer

Tanzania och Kenya är tropiska länder, där sjukdomsriskerna ser annorlunda ut än här hemma. Där finns exempelvis risk att få malaria. Kontakta en vaccinationscentral för att ta reda på vilket vaccinationsskydd du behöver.

Mer om vaccinationer
Mer om häsla

Bagage

På en vanlig safari behövs inget specialbagage, utan grundbagaget är i stort sett detsamma som för en badresa till Medelhavet. Därutöver kan du ha glädje av bl a en kikare, en kamera och en varm tröja.

Mer om bagage
Bagagelista för safari
Bagagelista för bestigningar
Mer om kameror
Mer om kikare

Läsa på

Huruvida du vill förkovra dig eller inte inför resan kan du låta ditt eget intresse avgöra. Inga förkunskaper eller särskilda färdigheter förväntas av en resenär på en vanlig safariresa.

Om du vill läsa på finns det en mängd olika resehandböcker om Tanzania och Kenya, liksom om naturen, djurlivet och kulturen i Östafrika. Du kan titta efter i bokhandeln, på biblioteket eller på webben. Mycket information finns också här på savannen.com.

Mer om resehandböcker
Mer om djur- och naturböcker
Mer om kartor

Vid ankomsten

Om du reser på en paketresa, i grupp eller privat, väntar normalt en representant för arrangören på dig i ankomsthallen när du landar, i form av en chaufför, guide eller reseledare. Det gäller även om ditt flyg ankommer försenat. Han/hon tar hand om dig och ser till att de lokala arrangemangen tar vid.

Om du reser helt på egen hand finns taxi och transferbussar på flygplatsen.

Kontaktinformation

För säkerhets skull bör du ha med ett par telefonnummer: till lokalarrangören (detta nummer bör finnas i materialet du får från researrangören inför resan) och till den svenska ambassaden i Tanzania/Kenya (se länken nedan). Då kan du alltid få hjälp om något oväntat skulle inträffa.

Mer om adresser och länkar

 

Andra webbplatser

Svenska UD

Brittiska UD
Om säkerhetsläget.

Flying Doctors
AMREF:s ambulansflygtjänst.