Safari i Kenya och Tanzania – savannen.com

Safari Patrol
www.savannen.com
info@safaripatrol.se

Giraffer i Mikumi.

Giraffer i Mikumi.

Tanzania:

Mikumi National Park

Mikumi National Park ligger i Tanzanias södra safariområde (på engelska kallat southern circuit), dit även parkerna Nyerere, Ruaha och Udzungwa räknas.

Parken är förhållandevis lättillgänglig och nås med 290 km bilresa (motsvarande cirka fyra timmar) västerut från Dar es Salaam. Hela resan går på den asfalterade huvudvägen mot Zambia, som även passerar rakt genom parken.

Den delen av parken som ligger norr om huvudvägen består i huvudsak av grässlätt och savann med omgivande låga berg. Söder om vägen är landskapet kulligare och mer skogklätt. Det innebär att djurskådningen är lättare i den norra delen på grund av den öppnare och plattare terrängen.
 

Elefanter på savannen i Mikumi.Elefanter på savannen i Mikumi.

Savanndjuren finns i norr

Skillnaden i vegetation innebär också skillnader i djurlivet. I norr hittas klassiska savanndjur som lejon, giraffer och elefanter, medan mer ovanliga arter som sabelantilop och större kudu återfinns i söder. Den afrikanska vildhunden, som periodvis förekommer i parken, håller normalt till i områdena norr om huvudvägen. Andra arter som förekommer är olika slags antioper, babianer, afrikansk buffel, Lichtensteins koantilop och leopard. Omkring 370 fågelarter har observerats, många av dessa arter som inte förekommer i parkerna i norra Tanzania.

Det södra safariområdet ligger på gränsen mellan två huvudvegetationszoner, akaciezonen i norr och miombozonen i söder. Djur- och växtarter från båda zonerna förekommer, varför du här kan träffa på arter som inte förekommer längre norrut, i norra Tanzania (där bl a Serengeti och Ngorongoro ligger) eller Kenya.

Väg direkt till Nyerere National Park

Söder och öster om Mikumi ligger den enorma parken Nyerere National Park. En ny väg som går direkt från Mikumi in i Nyerere har byggts, men kan betraktas som säkert framkomlig bara under torrperioden juli–oktober. Det går dock även att nå Nyerere via huvudvägen och mindre bushvägar, men denna resa är längre och och kan vara svårframkomlig under regn. Det finns inga fasta flygförbindelser till/från Mikumi, men där finns ett flygfält och därigenom möjligheten att ta sig till/från parken med chartrat safariflyg.

Den bästa tiden att besöka Mikumi är under torrperioden juli–oktober, då risken för regn är minst och vägarna som mest framkomliga (jordmånen i stora delar av parken är svartjord, som gör vägarna svårframkomliga vid regn). Också under januari och februari brukar det vara tämligen regnfritt, och parken är normalt grönare och frodigare vid denna tid än under torrperioden.

Det södra safariområdet har betydligt färre besökare än det norra. Djurlivet är dock inte riktigt lika bra som i t ex Serengeti och Ngorongoro.

Ulugurubergen

Ulugurubergen strax öster om Mikumi National Park är ingen park, men är väl värda ett besök, i synnerhet för fågelskådare. Högsta toppen är 2500 m. Bland fåglarna i bergsskogarna finns bland annat lokala törnskator, solfåglar, nattskärror och kungsfiskare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mer om Mikumi

Yta: 3 230 km2.

Bäst tid: Bäst under den svenska hösten och januari–februari.

Djurliv: Brett djurliv. Afrikansk vildhund förekommer.

Vägen dit: Ca 4 timmar på tämligen bra väg från Dar es Salaam.

Det finns ett flygfält nära Mikumis huvuentré, men det går inget reguljärt safariflyg dit. Det går att chartra ett lätt flygplan för att flyga till/från t ex Dar es Salaam eller något av flygfälten i Nyerere (flygtid 30 minuter), varifrån det går reguljärt safariflyg till bl a Dar es Salaam, Zanzibar och Ruaha.

Det finns en tågförbindelse ett par gånger i veckan mellan Dar es Salaam, Nyerere och Mikumi, men avgångarna är opålitliga.

Andra webbplatser

Mikumi National Park
Tanapa.

Karta

Öppna en pdf-karta över Tanzania där du kan se parkerna:

Visa karta över norra Tanzania

Karta över Mikumi

Karta över Mikumi.

Lodger och camper

Stanley's Kopje Camp

Webbplats: www.tanzaniasafaris.info
Mer om Stanley's Kopje Camp

Stanley's Kopje Camp

Stanley's Kopje Camp (tidigare Foxes Safari Camp) ligger i nordöstra Mikumi National Park, en bra bit in i bushen från huvudvägen till Zambia som skär genom parken. Campen är liten och ligger på en mindre kulle precis i utkanten av savannområdet som dominerar hela den norra halvan av Mikumi. Tälten står glest, och uppe på toppen ligger restaurang- och barbyggnaden samt den lilla poolen. Läget är mycket naturnära.

Vuma Hills Tented Camp

Webbplats: www.vumahills.com
Mer om Vuma Hills Tented Camp

Vuma Hills Tented Camp

Campen ligger i centrala Mikumi National Park, strax söder om huvudvägen till Zambia som skär genom parken. Campen är förhållandevis liten och ligger insmugen på sidan av kullen – vegetationen döljer tälten och ger en privat och avskild atmosfär. Campen här är ett naturnära sätt att bo, men med god komfort och en liten pool.

Mikumi Wildlife Camp

Webbplats: mikumiwildlifecamp.com

Mikumi Wildlife Camp

Mikumi Wildlife Camp, eller Kikoboga, är en enklare lodge vid Mikumis huvudentré, belägen nära huvudvägen som passerar genom parken. Lodgen har 12 stenbungalower, av vilka vissa rymmer familjer. Där finns restaurang, bar, swimmingpool och ett vattenhål.

Genesis Motel

Webbplats: www.genesismotel.com

Genesis Motel erbjuder enklare logi cirka 20 km från Mikumis huvudentré och har 30 rum, restaurang och bar.

Mikumi Wildlife Lodge

Stängd.