Safari i Kenya och Tanzania – savannen.com

Safari Patrol
www.savannen.com
info@safaripatrol.se

På safari i centrala Serengeti i Tanzania.

På safari i centrala Serengeti i Tanzania.

Introduktion:

Planera en safari

I katalogerna ser många safariresor till Kenya och Tanzania rätt snarlika ut. För dig som inte har rest i områdena tidigare kan det vara svårt att bena ut hur resorna skiljer sig åt, och om det du får om du bokar resan X verkligen är bra, eller om Y skulle vara bättre.

Resorna som säljs av de större svenska resebolagen är i regel tillräckligt bra resor för att du ska få en bra safari. Du kan dock genom att välja rätt reseprogram vid rätt tid på året få en safari som både är kanonbra och vars upplägg och innehåll passar just dig.

Resor till Tanzania och Kenya

Turistindustrin i Tanzania och Kenya är tämligen välutvecklad. Det finns resor för de flesta typer av resenärer, även familjer, ensamresenärer och äldre resenärer. Du behöver heller inte vara värst språkkunnig för att kunna resa. Bara få lodger, tältcamper och hotell har dock rum och anläggningar som är anpassade till rullstolsburna resenärer.

Tanzania bättre, Kenya kostar mindre

Vi anser att Tanzania är det bättre safariresmålet, sett till djurlivet, landskapet, parkstorlekarna, ressträckor, safarikonceptet och natur- och safariatmosfären. Djurrika parker finns dock i båda länderna. Kenya har fördelen av lägre priser.

Följande är grundtips för en första safariresa i Östafrika. Utöver områdena nedan finns många andra parker som är värda att besöka, men på nedanstående resor får du i regel se flest djur.
 

Lejon i Serengeti i Tanzania. Hälften av Afrikas alla lejon lever i Tanzania. Lejon i Serengeti i Tanzania. Hälften av Afrikas alla lejon lever i Tanzania.

Välja safari i Tanzania

Norra Tanzania är det bästa valet om du främst är ute efter att se mycket djur och många olika slags djurarter.

Kombinera Serengeti (som huvudresmål) och Ngorongorokratern i norra Tanzania för att se många djur och big five. Du kan att resa året om, men undvik regnperiodsmånaderna april–maj. Res i slutet av oktober, från december till mars eller i juni för att se migrationen.

Lägg till ytterligare parker om du vill, eller om du vill slippa riktigt långa dagsressträckor (på en safari i jeep till enbart Serengeti och Ngorongoro får du en lång resdag med 7–8 timmar på vägarna). Lake Manyara ligger på vägen till Serengeti, delar upp den långa ressträckan dit och finns med på många safarier. Tarangire ingår på vissa safarier och är en fin park, som är mycket bra under den svenska hösten.

Strunta i Serengeti om du vill ha en safari med kortare ressträckor och/eller vill minimera resandet på dåliga vägar.

Parkerna i andra delar av landet, t ex Mikumi och Selous i centrala/södra Tanzania, är inte lika generellt bra och inte lika självklara resmål. De passar bättre som specialresmål.
 

Noshörningar i Lake Nakuru i Kenya. I parken finns både spets- och trubbnoshörning.Noshörningar i Lake Nakuru i Kenya. I parken finns både spets- och trubbnoshörning. 

Välja safari i Kenya

Kombinera Masai Mara (som huvudresmål) och Lake Nakuru för att se många djur och big five. Du kan att resa året om, men undvik regnperiodsmånaderna april–maj. Res dit från augusti till oktober för att se migrationen.

Lägg till ytterligare parker om du vill. Samburu/Shaba och Mount Kenya ingår i många safariprogram. Med någon av dessa parker på programmet får du dock mycket längre ressträckor på safarin.

 

Andra safariländer

Den här webbplatsen handlar främst om safariresor till Tanzania och Kenya, och det mesta av innehållet och informationen avser dessa båda länder.

Det finns också andra safariländer i Afrika. Listan nedan är en sammanfattning av dessa i jämförelse med Kenya och Tanzania.

Tanzania
Utmärkta safariparker. Stora parker. Bra för kattdjur. Migration i Serengeti från oktober till juni. Ganska många besökare. Här finns Kilimanjaro och Zanzibar.

Kenya
Bra safariparker. Många små parker. Bra för kattdjur. Migration i Masai Mara från augusti till oktober. Många besökare. Den kortaste flygresan från Europa.

Botswana
Kör själv på safari och expeditioner. Både halvöken (Kalahari) och stora våtmarker (Okavango). Höga priser. Få besökare.

Namibia
Vacker karg natur. Bra vägar. Vissa safariparker (främst Etosha).

Rwanda
Bergsgorillor. Förhållandevis lättbesökta gorillaområden.

Sydafrika
Kombinationer av städer (t ex Kapstaden), natur, golf, vin och safari. Bra för att köra själv på safari. Bra för noshörning. Många små parker, några större (bl a Kruger). Många besökare.

Uganda
Bergsgorillor. Några safariparker. Relativt få besökare.

Zambia
Safari. Bra för safarier till fots. Outvecklad infrastruktur. Stora parker (bl a Kafue och South Luangwa). Tjuvjakt i avlägsna parker. Få besökare. Här (och i Zimbabwe) finns Victoriafallen.

Karta över Afrika.