Safari i Kenya och Tanzania – savannen.com

Safari Patrol
www.savannen.com
info@safaripatrol.se

Elefanter i Amboseli.

Elefanter i Amboseli.

Kenya:

Amboseli National Reserve/Amboseli National Park

Amboseli National Reserve, eller Amboseli National Park (se Parkstatus nedan), ligger i sydöstra Kenya, vid foten av Kilimanjaro (som ligger på andra sidan gränsen mot Tanzania i söder). Om du ser en bild av en elefant med Kilimanjaro i bakgrunden kan du vara så gott som säker på att den är tagen i Amboseli. På grund av moln och dis syns berget dock inte alltid.

Parken består av en blandning av skog, våtmark och grässlätt. Den är inte så stor, så alla dess delar kan nås under en intensiv heldag. Där finns en observationskulle där du kan lämna ditt safarifordon och gå upp till fots. Det är inte värst högt och inte brant, så du behöver inte vara bergsbestigare eller ens sportig för att gå upp. Uppifrån kullen har du fin utsikt över parken.
  

Strutshane på savannen i Amboseli.Strutshane på savannen i Amboseli.

Djurlivet i parken
Amboseli hålls för att vara en ganska bra park, men inte en av de bästa. Kanske beror det på att man inte ser kattdjur där lika ofta som i t ex Masai Mara och Samburu. Den är dock en bra elefantpark, kanske Kenyas bästa, med goda chanser att se större hjordar. Parken brukar vara som bäst på hösten, då det kan krylla av djur. När slätten är prickig av gnuer och zebror och när det dyker upp elefanter, giraffer, hyenor, bufflar, antiloper m m bakom varje hörn, då är Amboseli en fullträff.

Den stora elefantpopulationen har slitit hårt på parken och inte minst kraftigt minskat mängden träd – elefanter fäller träd för att komma åt blad och frukter, liksom skalar av bark som de äter. Nu pågår trädplanteringsprojekt för att motverka skadorna som elefanterna har vållat.

Kombinera Amboseli med andra parker
På kartan ligger parken lite för långt åt sydost för att passa in på en safari som även går till Masai Mara, åtminstone om safarin inte är längre än fem eller sex dagar. Att åka från Amboseli till Mara (eller till Lake Nakuru eller Samburu) innebär en hel resdag. Parken ligger dock nära Tsavo, och de båda kan t ex kombineras på en safari som utgår från Mombasa vid kusten. Det går också en mängd rutter med safariflyg mellan parkerna, bland dem Amboseli, vilket ger en möjlighet att besöka parken utan långa landsvägsresor.

Parkstatus
Amboseli har länge varit en nationalpark under statligt styre, men hösten 2005 fattades beslut om att dess status skulle förändras till nationalreservat under regionalt styre. Förändringen har ännu inte skett formellt. När olika källor refererar till amboseli National Park och Amboseli National Reserve avses samma park.
 

Beisaoryx och Grants gasell i Buffalo Springs.Giraffhona i kvällsljus.

Mer om Amboseli

Yta: 392 km2.

Djurliv: Elefanter. Stor bredd på djurlivet, men inte så mycket kattdjur. Vyer över Kilimanjaro.

Bäst tid på året: Augusti–oktober.

Vägen dit: Restid från Nairobi med bil 5–6 timmar. De sista två timmarna från Nairobi är vägen väldigt dålig och inget för den som är ömtålig. Inne i parken är vägarna skapliga. Den som tror sig kunna tåla game drives i parken men vill undvika den obekväma transporten dit kan flyga från Nairobi eller Mombasa.

Det går reguljärt safariflyg från Nairobi till parken.

Andra webbplatser

Amboseli – KWS

Karta

Karta över Amboseli
Karta över Amboseli

Lodger och camper  

Amboseli Serena Safari Lodge

www.serenahotels.com
Mer om Amboseli Serena Safari Lodge

Amboseli Serena Safari Lodge

Amboseli Serena Safari Lodge ligger i södra delen av nationalreservatet Amboseli i Kenya, omgiven av akaciedungar och med Afrikas högsta berg, 5 895 meter höga Kilimanjaro, som fond. Lodgen håller hög standard och är stilmässigt inspirerad av afrikanska material och kulturen bland det lokala massajfolket..

Ol Tukai Lodge

www.oltukailodge.com

Ol Tukai Lodge har bra rum som ligger fyra och fyra i bungalower, som alla vetter ut mot savannen, där zebror, gnuer och elefanter kan ses. Också poolen vetter mot savannen. I restaurangen serveras en bra frukostbuffé, i sällskapsrummet kaffe. Det finns babianer och markattor i trädgården, plus en liten shop med vykort, souvenirer, film och liknande.

Tortilis Camp

www.chelipeacock.com

Tortilis Camp

Tortilis Camp är en bra tältcamp i Kitirua Conservation Area sydväst om och gränsande mot Amboseli. Läget kan vara en fördel då det medger djurskådning även i Kitirua, inte bara i Amboseli, som kan ha många besökare. Campen har 17 tält och ett familjehus med två rum. Där finns en centralt belägen matplats, en bar, sällskapsrum, souvenirbutik och swimmingpool. Campen erbjuder aktiviteter som djurskådningsturer och bushvandringar.

Amboseli Porini Camp

www.porini.com

Amboseli Porini Camp är en bra camp belägen i Selenkay Conservation Area cirka 25 km norr om Amboseli. Inga andra camper eller lodger finns i området. Campen has nio rymliga safaritält med eget badrum och solgenererad belysning. Måltider i ett mässtält, en lägereld till kvällen och ett läge mitt ute i bushen ger en äkta safariatmosfär. Campen erbjuder djurskådningsturer, nattsafari och bushvandringar.

Amboseli Sopa Lodge

www.sopalodges.com

Amboseli Sopa Lodge

Amboseli Sopa Lodge (tidigare Kilimanjaro Buffalo Lodge) ligger cirka 15 km öster om Amboseli. Lodgen has drygt 80 rum (inklusive en bröllopssvit) i stugor/bungalower. Där finns en restaurang, två barer, swimmingpool, barnpool, konferensrum och en souvenirbutik.

Ol Kanjau Tented Safari Camp

Ol Kanjau Tented Safari Camp är en tältcamp strax utanför östra Amboseli. Campen är rest mitt i bushen och har inga fasta installationer eller permanenta byggnader. Där finns sex tält med badrum i bushstil, duschar som fylls på manuellt med varmvatten m m. Campen har matplats och bar och erbjuder safariaktiviteter som djurskådningsturer, bushvandringar och fågelskådning.

Sentrim Amboseli

www.sentrim-hotels.com

Sentrim Amboseli

Sentrim Amboseli är en stor tältlodge i turistklass, belägen i det östra Amboseliområdet. Lodgen har 60 tält med veranda, restaurang, sällskapsrum, bar och swimmingpool, jacuzzi och souvenirbutik. Lodgen erbjuder djurskådningsturer i fyrhjulsdrivna fordon.

Kibo Safari Camp

Kibo Safari Camp är en annan stor tältlodge i samma område som Sentrim Amboseli. Den har drygt 60 tält, som alla har eget badrum. Där finns restaurang, bar och swimmingpool. Lodgen erbjuder djurskådningsturer.

Kilima Safari Camp

www.madahotels.com

Kilima Safari Camp

Kilima Safari Camp är en tältlodge under uppbyggnad öster om Amboseli. Den planeras få 60 tält, bar, restaurang, swimmingpool och mötesrum.

Satao Elerai

www.sataoelerai.com

Satao Elerai

Satao Elerai är en tältlodge på privat mark 10 km sydost om Amboseli. Den har nio tält och fem sviter i bungalower, alla med eget badrum med soluppvärmt vatten. Lodgen erbjuder aktiviteter som djurskådningsturer, nattsafari och bushvandringar.