Safari i Kenya och Tanzania – savannen.com

Safari Patrol
www.savannen.com
info@safaripatrol.se

På väg till Östafrika. Byte längs vägen på Addis Abeba ADD.

På väg till Östafrika. Byte längs vägen på Addis Abeba ADD.

Planera safari:

Flyg till Afrika

Normalt flyger du reguljärflyg till Tanzania och Kenya. Inget flygbolag flyger reguljärt direkt från Skandinavien, så du får räkna med att byta plan en gång på utresan respektive hemresan. Var du byter beror på med vilket flygbolag du flyger: Amsterdam (KLM), Istanbul (Turkish Airways), Addis Abeba (Ethiopian Airlines), Doha (Qatar Airways) osv. På vissa flygrutter byter du ytterligare en gång, t ex i Frankfurt eller Nairobi.

De internationella flygplatser som trafikeras är Nairobi (NBO/HKJK) och Mombasa (MBA/HKMO) i Kenya samt Kilimanjaro (JRO/HTKJ), Dar es Salaam (DAR/HTDA) och Zanzibar (ZNZ/HTZA) i Tanzania.

Utöver reguljärflyget finns vissa charterbolag som flyger till Mombasa och Zanzibar.

Tänk först om du ska boka flyget online

Börja inte din safariplanering med att onlineboka vilka flygbiljetter som helst till Tanzania eller Kenya, utan börja med att bestämma dig för var (i vilka parker/i vilken del av landet) du vill åka på safari. Sedan kan du utifrån det bestämma ankomstflygplats i Östafrika. Då slipper du tilläggsboka långa inrikesresor i efterhand för att ta dig till rätt del av landet. Du sparar både pengar och restid.

Exempelvis ligger Kilimanjaro JRO och Dar es Salaam DAR i olika delar av Tanzania. Om du onlinebokar ett flyg till Dar es Salaam DAR för att åka på safari i Serengeti får du en hel dags resa på vägarna extra eller en flygkostnad à ett par tusen kronor bara för att från Dar es Salaam ta dig till rätt landsände i Tanzania. Då är det bättre att boka flyget till Kilimanjaro JRO, som ligger i rätt område.

Flygpriser

Oftast får du ett lägre flygpris ju tidigare du bokar. (Flygbolagen börjar släppa sina biljetter cirka 11 månader före resan.) Ibland dyker det också upp biljetter med bra priser från någon månad före resdagen.

Priserna kan skilja sig en hel del mellan olika flygbolag. De stora europeiska reguljärbolagen (t ex KLM) kostar mest, medan t ex Ethiopian Airlines brukar kosta mindre. Qatar Airways och Turkish Airlines har ibland intressanta priser.

Säsonger
Om du är för sent ute kan det hända att det inte finns några lediga flygstolar alls. Flygen över jul och nyår bör du försöka boka inte alltför sent på våren.

Charterresor
Charterresor till Östafrika förekommer. Det rör sig dock om badresor till kusten, inte om safariresor. Safariarrangemang går att köpa till från t ex charterarrangören, en lokal safariarrangör eller en svensk safarispecialist. Var dock beredd på att en sådan safari kostar mycket. En bra safari plus transferarrangemang kan kosta lika mycket som eller mer än hela charterresan.
 

Amsterdam AMS, en av knutpunkterna för resor från Skandinavien till Afrika.Amsterdam AMS, en av knutpunkterna för resor från Skandinavien till Afrika.

Flyg till norra Tanzania

Kilimanjaro International Airport JRO (HTKJ) är den bäst belägna ankomstflygplatsen för resenärer som ska på safari i norra Tanzania (Serengeti, Ngorongoro, Lake Manyara och Tarangire) eller bestiga Kilimanjaro. Den ligger 60 minuters bilfärd från staden Arusha, som de flesta safarier i norra Tanzania utgår från, och 30 minuters bilfärd från staden Moshi vid Kilimanjaros fot.

Bland flygbolagen som trafikerar Kilimanjaro JRO från andra världsdelar finns Ethiopian Airlines, Kenya Airways, KLM, Turkish Airlines och Qatar Airways.

Ett byte med KLM

KLM (KL) flyger till Kilimanjaro JRO dagligen från Amsterdam AMS, ett dagflyg som oftast trafikeras med Boeing 777 eller Airbus A330. För resenärer från Stockholm ARN, Göteborg GOT eller Köpenhamn CPH innebär det ett byte i Amsterdam.

Flygtiden från Amsterdam är cirka 9 timmar. Restiden från Skandinavien, inklusive byte i Amsterdam, är 12–13 timmar flygplats till flygplats.

KLM:s flighter till Kilimanjaro landar på kvällen, så en övernattning i Arusha- eller Moshiområdet är nödvändig innan safarin eller bestigningen kan börja.

Hemresan från Kilimanjaro till Amsterdam går via en mellanlandning på Dar es Salaam DAR. Mellanlandningen innebär en omväg, som gör flygtiden på hemresan cirka 3 timmar längre än på utresan.

Om du i stället vill flyga hem från Zanzibar ZNZ kan du ansluta till flighten i Dar es Salaam. Då krävs först en kort inrikesflygning från Zanzibar till Dar es Salaam. Den görs ofta med regionalflygbolaget Precision Air, som flyger turbopropplan av typen ATR 42 eller ATR 72.

Ett byte med Ethiopian

Ethiopian Airlines (ET) flyger från Stockholm ARN via Addis Abeba ADD. Numera (2016) används ofta Boeing 787 på sträckan mellan Stockholm och Addis Abeba, och Boeing 737 eller 767 på sträckan mellan Addis Abeba och Kilimanjaro JRO. Du avreser från Sverige på kvällen och ankommer till Kilimanjaro vid lunchtid nästa dag. Restiden från Sverige, inklusive byte i Addis Abeba, är ca 15 timmar flygplats till flygplats.

Ethiopian Airlines har under åren laborerat med olika extra mellanlandningar (utan byte eller avstigning), bland annat i Rom, Wien och Mombasa. Räkna med åtminstone någon sådan mellanlandning i vardera flygriktningen.

Om du vill flyga från Köpenhamn eller Göteborg med Ethiopian Airlines får du ett ytterligare byte, t ex i Stockholm eller Frankfurt.

Ett byte med Qatar

Qatar Airways (QR) flyger Stockholm ARN/Köpenhamn CPH–Doha DOH–Kilimanjaro JRO (ibland via mellanlandning utan byte eller avstigning på Zanzibar ZNZ). Ofta flyger man mellan Skandinavien och Doha med Boeing 787, mellan Doha och Kilimanjaro med Airbus A320.

Den här rutten funkar dock bra bara vissa dagar. Andra dagar blir det mycket lång väntan på natten vid bytet i Doha.

Ett byte med Turkish

Turkish Airlines (TK) flyger från Skandinavien till Kilimanjaro JRO med ett byte och har en förhållandevis snabb rutt. Nackdelen är ankomsttiderna till och hemresetiderna från Kilimanjaro, som ligger mitt i natten.

Två byten med andra bolag/flygrutter

En alternativ flygrutt med två byten från Sverige är att flyga från Europa till Nairobi NBO i Kenya, och där byta till en flight till Kilimanjaro JRO i Tanzania. Ett antal flygbolag trafikerar Nairobi (se nedan).

Visum till Tanzania

Turistvisum till Tanzania kan lösas på flygplatsen vid ankomsten.

Anslutning till safaristart

Vid ankomst till Kilimanjaro JRO på morgonen finns i teorin möjligheten att börja med de lokala aktiviteterna på en gång, dvs starta safarin direkt vid ankomsten. Det är dock lite av en chansning att lägga upp programmet på detta sätt, eftersom en flygförsening kan kullkasta safariprogrammet. Bortser man från det finns tid nog att resa till och även hinna djurskåda lite i Tarangire eller Lake Manyara, eller att resa till en lodge vid Ngorongorokratern (men du hinner inte djurskåda nere i kratern den dagen). Bergsbestigare hinner inte börja klättra samma dag, och det vore heller inte lämpligt att göra det – börja bestigningen utvilad, inte direkt efter en nattflygning.

Anslutning till safariflyg
De flesta safariflyg till parkerna i norra Tanzania utgår från inrikesflygplatsen Arusha Airport ARK (HTAR), som ligger 1–1,5 timmes transfer från utrikesflygplatsen Kilimanjaro International JRO. Enstaka safariflyg utgår från Kilimanjaro.

Flyga till Nairobi och fortsätta med skyttelbuss Nairobi–Arusha

Några olika bussbolag trafikerar sträckan mellan Nairobi i Kenya och Arusha i Tanzania med skyttelbussar. Det innebär att du kan flyga till Nairobi och därifrån fortsätta till Arusha med buss, vilket kostar mindre än att resa motsvarande sträcka med flyg till Kilimanjaro och därifrån transfer till Arusha. Bussresan tar omkring fem timmar. Visum till Tanzania kan lösas vid gränspassagen i Namanga. För färden genom Kenya krävs ett transitvisum (som kostar mindre än ett vanligt turistvisum).

Vi själva rekommenderar av säkerhetsskäl inte dessa bussar, som ofta kör för fort i förhållande till vägarnas och bussarnas skick och till den övriga trafiken. För närvarande (sommaren 2016) turismkrigar Tanzania och Kenya med varandra, med följden att bussar registrerade i Tanzania inte tillåts köra ända fram till terminalen i Nairobi, utan du får ta dig till busshållplatsen till fots eller med taxi. Det blir lite bökigt.
 

Kilimanjaro JRO i norra Tanzania. En liten flygplats med lång rullbana (9/27).Kilimanjaro JRO i norra Tanzania. En liten flygplats med lång rullbana (9/27).

Flyg till södra Tanzania

Julius Nyerere International Airport DAR (HTDA) eller kort och gott Dar es Salaam DAR utanför Dar es Salaam på Tanzanias kust är den bäst belägna ankomstflygplatsen för resenärer som ska på safari i södra Tanzania (Mikumi, Selous, Ruaha och Saadani).

Från Dar es Salaam är det också ett kort hopp med flyg (ca 30 minuter) till Zanzibar ZNZ.

Bland flygbolagen som trafikerar Kilimanjaro JRO från andra världsdelar finns Ethiopian Airlines, Kenya Airways och KLM.

Visum till Tanzania

Turistvisum till Tanzania kan lösas på flygplatsen vid ankomsten.

Anslutning till safariflyg

Safariflygen till Selous, Ruaha och Saadani utgår också från Julius Nyerere International. (Till Mikumi går inga reguljära safariflyg. Den parken nås enklast med bil.)
 

En ATR 42 från Precision Air. Detta flygbolag flyger inrikes i Tanzania, bl a till Zanzibar, och till östafrikanska grannländer.En ATR 42 från Precision Air. Detta flygbolag flyger inrikes i Tanzania, bl a till Zanzibar, och till östafrikanska grannländer.

Flyg till Zanzibar

Zanzibar International Airport ZNZ (HTZA) eller Kisauni Airport trafikeras av många inrikesbolag (exempelvis från Arusha ARK, Kilimanjaro JRO och Dar es Salaam DAR) och regionala flygbolag (exempelvis från Nairobi NBO).

Bland utrikesbolagen som trafikerar Zanzibar på längre håll finns Ethiopian Airlines och Qatar Airways.

Ett regionalt flygbolag som ofta syns på flygbokningssajter är Precision Air, som har flygningar från/till bland annat Arusha, Dar es Salaam och Nairobi.

Flyg från Arusha till Zanzibar efter en safari i norra Tanzania

Om du ska flyga till Zanzibar efter en safari i norra Tanzania vinner du på att flyga från Arusha ARK, inte från Kilimanjaro JRO. Då får du kortare resväg till flygplatsen (och därmed lägre reskostnad), samtidigt som du får fler avgångar att välja mellan. I regel kommer du som följd av detta fram till Zanzibar tidigare och med kortare restid.

Visum till Tanzania

Zanzibar hör till Tanzania. Turistvisum för Tanzania kan lösas på flygplatsen vid ankomsten.

Anslutning till safariflyg

Safariflygen till bl a Selous och Ruaha (via mellanlandning i Dar es Salaam) utgår också från Zanzibar ZNZ.

Avreseskatt

Avreseskatter har peridovis behövt betalas kontant på flygplatsen vid utresa från Zanzibar. Numera (sommaren 2016) är skatterna inräknade i biljettpriserna hos alla bolag som trafikerar ön.
 

Kenya Airways (KQ) flyger med Nairobi NBO som nav.Kenya Airways flyger med Nairobi NBO som nav.

Flyg till Kenya

Jomo Kenyatta International Airport NBO (HKJK) eller kort och gott Nairobi NBO utanför Nairobi är den vanligaste inreseflygplatsen i Kenya. Den ligger bäst till för safariresenärer som ska till safariområdena i centrala och sydvästra Kenya, t ex Masai Mara, och för bestigare som ska ta sig an Mount Kenya. Ett antal internationella flygbolag trafikerar denna flygplats, som ligger 30 minuters bilresa (om trafiken flyter) från Nairobis centrum. Flygtiden från t ex Amsterdam AMS är cirka åtta timmar.

Från Nairobi kan du flyga vidare med östafrikanska flygbolag till bl a Mombasa MBA på Kenyas kust och Kilimanjaro JRO och Zanzibar ZNZ i Tanzania.

Bland flygbolagen som trafikerar Nairobi finns British Airways, Emirates, Ethiopian Airlines, Kenya Airways, KLM och Qatar Airways.

Visum till Kenya

Turistvisum till Kenya kan lösas på flygplatsen vid ankomsten. men denna möjlighet kommer att upphöra – Kenya håller på (sommaren 2016) att införa ett elektroniskt visumsystem med vilket visum ska lösas före ankomsten till landet.

Mer om visum

Anslutning till safariflyg

Safariflygen från Nairobi utgår från Wilson Airport WIL (HKNW), som ligger ca 30 minuters bilresa från Jomo Kenyatta International.

Flyg till Kenyas kust

Moi International Airport MBA (HKMO) eller Mombasa MBA strax utanför Mombasa på Kenyas kust trafikeras främst av inrikes- och charterflyg. De flesta passagerare kommer för att badsemestra, men det finns ett par parker med djur (i synnerhet Tsavo) som kan besökas smidigt med Mombasa som utgångspunkt.

Bland flygbolagen som trafikerar Mombasa finns Kenya Airways, Condor och Ethiopian Airlines.

Visum till Kenya

Se Flyg till Kenya ovan.

Anslutning till safariflyg

Safariflygen från Mombasa (till bl a Tsavo och Masai Mara) utgår också från Moi International Airport.

 

Transfer till och från flygplatser

På de flesta safaripaketresor ingår alla nödvändiga transfers till och från flygplatserna.

Om de inte ingår får du sköta transfern själv via taxi eller flygplatsbussar. (Taxi är enklast – taxibilar väntar utanför ankomstflygplatsen och kan beställas i hotellreceptionen när du ska till hemreseflygplatsen.)

Transfertider

Om trafiken flyter bra tar transfern cirka 30 minuter mellan flygplatsen och centrala Nairobi, mellan flygplatsen och centrala Dar es Salaam eller mellan flygplatsen och stenstaden på Zanzibar. Från flygplatsen till centrala Arusha tar det cirka 60 minuter. Transferrestiden kan dock variera mycket med trafikintensiteten, framför allt i Nairobi och Dar es Salaam.

Restiden mellan strandhotell och flygplatsen på Zanzibar eller i Mombasa beror förstås på var längs kusten hotellet ligger.

Flyga inom Östafrika

Många safariresenärer kombinerar aktiviteter i olika delar av Östafrika, exempelvis en safari i inlandet och en badvistelse på kusten. Det finns bra flygförbindelser mellan safariområdena, storstäderna och kusten, liksom mellan storstäderna i de olika länderna. Enklast är om flygresan ingå i din paketresa.

Observera att du flygvägen bara kan passera landgränser via internationella flygplatser – Kilimanjaro JRO, Dar es Salaam DAR och Zanzibar ZNZ (Tanzania) samt Nairobi NBO och Mombasa MBA (Kenya). Du kan inte flyga direkt mellan parker i de båda länderna.

Om du bokar flyget själv

Om du vill boka flyg inom Östafrika själv finns bara några regionala flygbolag med på flygbokningstjänster online. Utöver dessa finns det många lokala inrikesbolag, som du får vända dig direkt till för att boka.

Mer om safari med flyg

 

Lake Manyara National Park.