Safari i Kenya och Tanzania – savannen.com

Safari Patrol
www.savannen.com
info@safaripatrol.se

Djurskådning i centrala Serengeti.

Djurskådning i centrala Serengeti.

Planera safari:

Kvalitet och pris

När du jämför priser mellan olika safariresor och resebolag är tumregeln att du får vad du betalar för. Men inte alltid, så jämför resornas faktiska innehåll.

Resor på samma prisnivå kan skilja sig åt i fråga om innehållet. En kan ha små grupper och logi i turistklass, medan en annan har större grupper och lite bättre logi. En kan ha svenskspråkig guide, en annan inte. En besöker två parker, en annan fyra. Vilken föredrar du?

Prisnivå

Jämför inte en safari med en lika lång resa till t ex Thailand och förvänta dig att den betydligt dyrare safarin håller motsvarande mycket bättre standard på logi m m. Safarier kostar mer eftersom de drar stora kostnader. Fordon och chaufförer, bushlodger och camper med långa försörjningsvägar, vistelser i parkerna m m kostar mycket.

Kenya eller Tanzania?

Resor till Kenya kostar i regel något mindre än resor till Tanzania. Vi själva tycker att Tanzania erbjuder bättre safari än Kenya i fråga om djurliv, safariatmosfär, parkstorlekar, naturskönhet, chans att se big five m m. I regel ägnas en större del av safarin åt djurskådning i Tanzania, medan safarier i Kenya har större inslag av resande och avkoppling.

Mer om safariresmål
 

Permanentbyggd tältcamp i bushen. Permanentbyggd tältcamp i bushen.

Ingår i priset

På en normal safari med logi på lodger/tältcamper finns vissa omkostnader som inte går att trolla bort, oavsett med vilken researrangör du reser. Exempelvis kan du inte komma till djurområdena utan att betala för fordonet eller safariflyget som tar dig dit.

Normalt ingår dessa poster i resans pris. Om de inte ingår blir det ändå du själv som i slutänden får betala dem på plats.

Det rör sig om:

· Flyg tur och retur till Afrika från Skandinavien (om du inte köper en resa utan flyg).
· Transfer från och till flygplatsen vid ankomsten och hemresan.
· Safarifordon med chaufför eller safariflyg.
· Logi och måltider under safarin.
· Parkentréavgifter.
· Eventuella hotellnätter i Östafrika vid ankomst på kvällen eller hemresa på morgonen.

Flyg

Det kostar mer att flyga till Östafrika med europeiska flygbolag (t ex KLM eller British Airways) än med afrikanska (Kenya Airways eller Ethiopian Airlines).

Mer om flyg till Afrika

Ingår flygskatter?

Observera att vissa svenska researrangörer inte har med flygskatter i sina resepriser, utan i avsnittet "tillkommer". Om du då flyger med t ex KLM kan skatterna uppgå till omkring 4 000 kronor per resenär, vilket är en avsevärd höjning av resans faktiska pris.

Transfer till/från flygplatsen

I regel möts du på flygplatsen av lokalarrangören, och transfern därifrån görs i ett safarifordon, en minibuss eller en lite större buss. Du körs till flygplatsen inför hemresan på motsvarande sätt.

Om flygplatstransfer inte ingår får du ordna den själv. Taxi och bussar finns på de internationella flygplatserna.

Safarifordon och guidechaufför

Safarier i fyrhjulsdrivna fordon, i regel Land Rover eller Landcruiser (som ofta kallas "jeepar"), kostar i regel mer än safarier i minibuss, då de förra är dyrare i inköp och drift. Safaribolag som lägger mer pengar på fordonsparken och underhållet av denna, dvs på fordonskvaliteten, kostar mer att resa med. Dessa bolag tenderar också att locka till sig de bästa guidechaufförerna.

Logi

Bättre logi ger högre pris. Att bo nära djuren inne i parkerna kostar mer än att bo utanför och längre från djuren.

(Var dock medveten om att internationella hotellkedjor med lyxkaraktär kan ha för höga priser på sina hotell och lodger i Östafrika i syftet att skydda sin kvalitetsprofil. Kenya och Tanzania är dock utvecklingsländer och kan inte leverera samma toppkvalitet, service eller tillförlitlighet som hotell i västvärlden kan, oavsett vilket namn hotellet har.)

Notera skillnaden mellan att bo på tältcamp (du bor i rymliga tvåpersonerstält med vanliga sängar, egen toalett och dusch, och äter i en restaurang/matsal med serveringspersonal och restaurangkök) och att bo på camping (du bor i småtält typ fjälltält, med liggunderlag, torrtoalett och eventuellt tillgång till rinnande kallt vatten, och enklare måltider som tillagas fältmässigt).

Vi anser att mellanklass/turistklass räcker bra för många resenärer. Lodgerna och camperna i bushen används främst som baser att sova, äta och duscha på, medan det verkligt intressanta är det som finns runtomkring, dvs naturen och djurlivet. Då är det bättre att lägga pengar på extra bra fordon och guidning än på extra bra logi. Vi säger detta med förbehållet att maten på lodgen eller campen måste vara okay och inte får prioriteras ned, på grund av risken för magbesvär.

Mer om logi

Måltider

Det är svårt att generalisera om maten, eftersom kvaliteten i viss mån beror på kökspersonalen. En turistklasslodge kan ha ett utmärkt kök. Men tumregeln gäller i huvudsak – förvänta dig att få vad du betalar för.

Mer om mat och dryck

Parkentréavgifter

För varje dag du tillbringar i en park betalas en entréavgift. Avgiften varierar från park till park och ligger på USD 30–100 per person och 24 timmar. Avgiften är fast och är densamma för alla researrangörer.

I vissa lägen kan researrangören välja mellan att snåla eller inte med entréavgifter.

Att snåla innebär att i safariprogrammet stoppa in tid/aktiviteter utanför parkerna ("sovmorgon", "skön eftermiddag vid poolen", "besök på marknad" osv), dvs icke djurskådningsaktiviteter, så att tiden i parken kan begränsas att inte överskrida 24 timmar och bara en 24-timmarsavgift behöver betalas. Du får ett lägre pris på resan men mindre djurskådningstid.

Att inte snåla är att sträva efter så mycket tid bland djuren i parkerna som möjligt, även om det innebär att en ytterligare 24-timmarsavgift får betalas för kanske några timmars extra djurskådning. Det ger en dyrare resa, men mer djur.

Eventuella hotellnätter vid ankomsten/hemresan

Om du anländer till Östafrika på kvällen kan safarin inte börja förrän nästa morgon. En övernattning på hotell är då ofrånkomlig.

Safari Patrol rekommenderar att du har en sådan ankomstnatt även om du anländer till Tanzania/Kenya tidigare på dagen, då det ger en tidsbuffert mot flygförseningar, så att risken för att safarin påverkas av eventuella föresningar blir mindre.

Om flyget hem går på morgonen behöver du också en natt på hotell mellan safarin och flygresan. Då avslutas safarin dagan innan, följd av en övernattning innan flygresan hem.

Ingår inte i priset

Vissa förutsägbara kostnader ingår sällan eller aldrig i resans pris. Exempel på sådana är visum för Tanzania/Kenya, dryckerna som du dricker under resan, dricks, tvätt, reseförsäkring och avbeställningsförsäkring.

Andra småkostnader, exempelvis besök i en massajby (vilket kostar USD 10–25 per person) kan ingå på vissa resor men inte på andra.

Som nämns ovan har inte alla svenska resebolag med flygskatterna i sina resepriser, utan dessa tillkommer och uppgår till tusentals kronor.

Avreseskatt

Det har hänt att tillfälliga "säkerhetsavgifter" eller liknande (i storleksordningen USD 1–10) har införts med kort varsel på östafrikanska flygplatser. Dessa skatter och avgifter kan enbart betalas kontant av resenären på flygplatsen och ingår aldrig i resans pris. Du bör dock förvänta dig att ditt resebolag i förväg informerar dig om vilka kända skatter/avgifter som kan bli aktuella att betala.

Mer om visum och pass
Mer om valuta och reskassa
 

Fordonskaos i bushen. Bättre att resa med en guide som kan hitta djur på egen hand (och upprätthåller parkregler mot att stå och sitta på fordonstak).Fordonskaos i bushen. Bättre att resa med en kunnig guide som kan hitta djur på egen hand (och upprätthåller park- och säkerhetsregler mot att stå och sitta på fordonstak).

Låga priser

Ett lågt pris kan innebära att du har hittat en bra resa (bra safari för pengarna) eller en dålig resa (för lite pengar för en bra safari).

Extremt låga priser bör tända en varningslampa. En safariarrangör kan inte pressa priset särskilt mycket utan att kvaliteten på resan påverkas. Vissa omkostnader kan arrangören inte alls pressa, eftersom de består av fasta avgifter på resmålet. Andra omkostnader återspeglar kvaliteten på resan, t ex standarden och läget på boendet och skicket på safarifordonen.

Bakgrund till låga priser

· Alla förutsägbara kostnader ingår inte i priset. Se Ingår i priset ovan.
· Safarin är kortare (i antal dagar) än resorna du jämför med.
· Resan går under lågsäsong (april–maj), då både flyg och safari kostar mindre. Risk för regn och försvårad djurskådning under den här perioden.
· Du flyger inte med ett europeiskt flygbolag.
· Kost och logi är enklare, t ex camping (i stället för logi och måltider på lodger/tältcamper).
· Lodgerna/tältcamperna ligger sämre till i förhållande till djurskådningsområdena, kanske utanför parkerna. Du kan behöva använda mer tid av resan till att färdas för att komma till djuren.
· Resan görs i en stor grupp.
· Resan görs utan svensk guide. Då guidas den av en engelskspråkig safarichaufför.
· Arrangören har lägre omkostnader än andra pga äldre fordon, mindre fordonsunderhåll, lägre avlönad personal o d.
· Arrangören har lägre kostnadsnivå pga t ex bra organisation och bra avtal med lodger och hotell.
  

Egen tältcamp med egen lägereld.Egen tältcamp med egen lägereld.

Höga priser

Ett högt pris kan betyda att du får en mer speciell eller exklusiv safari, eller att du betalar för mycket för en normal safari. Jämför resan med andra, så får du en uppfattning om huruvida resan verkar värd sitt högre pris eller inte.

Bakgrund till höga priser

· Safarin är längre (i antal dagar) än resorna du jämför med.
· Resan går under högsäsong. Både flyg och safari kostar betydligt mer under ca 15 dec–10 jan, och allra mest under 24 dec–1 jan, då det ofta förekommer helgtillägg. Flyget är också dyrare under cirka 1 jul–10 sep.
· Kvaliteten på mat och logi är extra bra.
· Resan görs i en liten grupp.
· Alla eller vissa transporter i Östafrika görs med safariflyg.
· Safarin har svensk guide.
· Lokalarrangören håller extra bra klass. Bra guider.
· Resan kostar mer än den borde behöva göra, dvs researrangören gör större påslag än andra arrangörer.

Sänka kostnaderna

Safari kostar mycket. Flygresan till Afrika är en stor utgiftspost. Andra sådana är kost och logi på lodger och tältcamper ute i bushen, safarifordon och guidechaufför, parkentréavgifter och eventuell svensk guide. Nedan följer några tips på hur du kan pressa ned kostnaderna. I någon mån kan du behöva tumma på komforten.

Flyg till och från Afrika

Du kan kanske flyga billigare. Exempelvis är Ethiopian Airlines ofta billigare än europeiska bolag som KLM och flyger till samma destinationer i östra Afrika.

Om du ska till Arusha i norra Tanzania kan du, i stället för att flyga till Kilimanjaro, flyga till Nairobi (dit flygbiljetten kostar mindre), och fortsätta sista biten till Arusha med skyttelbuss (som går från flygplatsen i Nairobi, ca USD 50 för enkel resa). Det finns dock säkerhetsmässiga invändningar mot detta – skyttelbussarna kör ibland som blådårar, och dödsolyckor har inträffat.

Lågsäsong

Det är lågsäsong och därmed lägre priser i april och maj, dvs under årets stora regnperiod, då regn kan försämra safarin. I värsta fall regnar det hela tiden, så att takluckorna på safarifordonet inte kan användas och småvägarna i bushen är oframkomliga. Vår rekommendation är att inte resa alls under april eller maj, och att helst undvika andra halvan av mars.

Men hos vissa lodger och lokala safaribolag omfattar lågsäsongen också juni, då vädret är bättre. Då kan du få en bra safari till lägre pris än under resten av året. Bästa resmålet i juni är Serengeti i Tanzania. Åk från mitten av månaden, så får du ett par veckors buffert mot regnperioden.

Transferhotell

Bo enkelt i Nairobi eller Arusha, om du behöver övernatta där. Där kan finnas enklare hotell än de som ingår i reseförslagen som du får.

Fylla tomma platser i safarifordonet

Om ni är 2, 3 eller 5 personer som åker på en privat safari (dvs inte en gruppresa): Hitta fler medresenärer som vill hänga med på resan. Om ni är 4 eller 6 personer fyller ni ett safarifordon, och kan därmed slå ut kostnaderna för fordon och chaufför på maximalt antal personer.

Kortare safari

Fundera på att korta ned safarin någon dag. Safari är en dyr aktivitet. Om du tar bort en safaridag kan det finansiera kanske tre dagars sol och bad ute vid kusten.

 

Om du vill kosta på dig

Det finns möjligheter också för dig som vill kosta på dig extra för att få en verklig drömresa.

Logi

Om du söker extra god boendestandard under safarin finns det goda möjligheter i både Tanzania och Kenya. Det finns exempelvis tältcamper med få gäster, mycket god komfort, extra bra service och mat, och ett avskilt läge i områden dit få andra safariresenärer hittar.

Flygsafari

Ett annat sätt att förbättra komforten är att flyga mellan resmålen, för att slippa resa på dåliga bushvägar. Det kostar extra, men inte nödvändigtvis så mycket.

Mer om safari med flyg

Mer exklusiva parker

Safarier i parkerna i södra Tanzania, exempelvis Selous och Ruaha, kostar mer än i norra Tanzania (Serengeti m m) och i Kenya, och har färre besökare. Det finns även mer avlägsna parker, där du kan få mycket bra safariupplevelser och vara tämligen ensam ute i bushen, t ex Katavi och Mahale Mountains.

Ballongsafari

Ballongsafarier (cirka USD 500 per person) görs i bland annat Masai Mara och Serengeti och är en extraaktivitet som görs utöver djurskådningen på en safari. Ballongfärden varar en dryg timme, men inklusive förberedelser och champagnefrukost efter färden blir det en nästan halvdagslång aktivitet. Du får se safariområdena ur ett nytt perspektiv, med fantastiska vyer, och kan få se djur som hade varit omöjliga att upptäcka nere på marken. Inte minst är det en spännande och annorlunda upplevelse.

Mer om ballongsafari

Privat guide

Om du reser på en privat safari (dvs inte en gruppresa) kan du anlita en privat svensk guide för att få djur- och naturkunnigt sällskap under safarin.

Mer om guider

Längre safari

Få safarier är längre än sju dagar. Om du låter skräddarsy en safari kan du i stället få en så lång safari du vill.

Mer om antal dagar på safari

 

 

Djurskådning i Ngorongorokratern.