Safari i Kenya och Tanzania – savannen.com

Safari Patrol
www.savannen.com
info@safaripatrol.se

Blå markatta.

Blå markatta.

Tanzania:

Gombe Stream National Park

Gombe Stream National Park, som är Tanzanias minsta nationalpark, ligger vid Tanganyikasjön, som utgör landets västra gräns mot Demokratiska republiken Kongo.

Parkens torrare delar är täckta av trädsavann, medan de fuktigare är täckta av skog. Ett antal branta dalar leder från inlandsplatån i öster ned mot Tanganyikasjön.

Schimpanser och Jane Goodall

Gombes huvudattraktion är dess naturliga bestånd av schimpanser. Det var i denna park som den kända schimpansforskaren Jane Goodall gjorde det mesta av sitt fältarbete. Schimpanserna i Gombe har också följts i ett antal naturdokumentärer på TV.

I Gombe finns också andra primater – det är en bra plats att se apor som inte alls finns i de mer välbesökta savannparkerna i norra och södra Tanzania och i Kenya. Rödsvansad markatta, blå markatta och röd guereza finns i skogarna, medan gröna markattor, babianer och schimpanser lever både i skogarna och i de mindre tätbevuxna trädområdena.

Frånsett aporna är parken inte särskilt djurrik. Där finns i huvudsak buskbock och busksvin, samt en del intressanta fågelarter. Det är likväl en spännande park att besöka, då då får utforska den till fots.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mer om Gombe Stream

Yta: 56 km2.

Djurliv: Apor, bland dem schimpanser.

Vägen dit: Flyg till Kigoma från Arusha/Kilimanjaro eller Dar es Salaam. Från Kigoma vidare med båt till Gombe.

Andra webbplatser

Gombe Stream National Park
Tanapa.

Karta

Öppna en pdf-karta över Tanzania där du kan se parkerna:

Visa karta över norra Tanzania

Lodger och camper

Förutom lodgen nedan finns enkla bandas (dvs hyrstugor) vid sjön längre söderut i parken.

Gombe Forest Lodge

Webbplats: www.mbalimbali.com

Gombe Forest Lodge

Gombe Forest Lodge (som ibland också kallas Gombe Tented Camp) är en liten tältlodge med god standard på Lake Tanganyikas strand i Gombe. Den har sex tält med eget badrum och veranda vänd mot sjön och solnedgången. Huvudaktiviteten är schimpansspårning, men campen erbjuder också vandringar i skogarna och besök i byar i parkens omgivning. Läget passar också bra för avkoppling på stranden, bad och snorkling.