Safari i Kenya och Tanzania – savannen.com

Safari Patrol
www.savannen.com
info@safaripatrol.se

Giraff äter från en akacia.

Giraff äter från en akacia.

Safari Patrol:

Frågor och svar – FAQ

Nedan följer svar på några frågeställningar som blivande safariresenärer kan ha.

Allmänt

Vart ska man åka på safari?

Tanzania och Kenya är bra val om du vill se mycket djur – både många individer och många olika arter. Här finns alla de klassiska safaridjuren, inte minst gott om t ex kattdjur och elefanter.

Planera en safari

Hur lång är en lagom safari?

Resebolagens sex till sju dagar långa resor är ganska lagom. På en kortare safari kan du känna att du inte hunnit se dig mätt på natur och natur, och på en längre kan du bli såpass överfull av intryck att de nya intrycken bara rinner av dig.

Sedan beror det på dig själv. Om du är djurintresserad gillar du säkert en längre safari, medan du kanske vill ha en kortare om du har något annat huvudsyfte med resan, t ex att bestiga berg eller sola och bada.

Mer om antal safaridagar

Vad är "garanterad fönsterplats"?

"Garanterad fönsterplats" är ett gammalt begrepp som betyder att alla safariresenärer har sittplats intill ett av safarifordonets fönster. Därmed är det underförstått att du som resenärer får ett säte där du ser bra. Än i dag används begreppet emellanåt av resebolagen som kvalitetsindikator, men det är egentligen inte tillräckligt förpliktigande för att duga som det.

Det du ska ha för att ha en bra plats är en fönsterplats med taklucka ovanför, och alla mittensäten (dvs icke fönsterplatser) i fordonet ska vara tomma. Då blir fordonet inte för trångt och du kan se bra när du står upp i takluckan.

Mer om safarifordon

Hur mycket pengar behöver jag under en safari?

Cirka USD 150 per person under en sjudagarssafari, plus eventuellt visum (USD 50).

På de flesta safarier har du helpension och de flesta aktiviteter ingår i priset. Det du behöver betala ur egen ficka är det du dricker (USD 70), dricks (väskbärare USD 15, hotellpersonal USD 15, guidechaufför USD 35). Använd lokal valuta för att betala drycker och till dricks.

För eventuella extraaktiviteter som inte ingår i reseprogrammet får du också betala själv (massajbybesök USD 10, museer USD 3–10, båtturer USD 5–10, extra djurskådningsturer eller nattsafari USD 20 [per tur]).

Om du inte har löst visum för Kenya/Tanzania innan avresan kan du göra det på ankomstflygplatsen för USD 50.

Om du kombinerar safarin med en badvistelse på Zanzibar får du betala en avreseskatt om du efteråt flyger från Zanzibar. Skatten är USD 30 för utrikesflyg och USD 5 för flyg inom Tanzania.

Mer om valuta och reskassa
Mer om visum och pass

Behöver jag visum?

Ja, om du är svensk medborgare eller medborgare i något annat EU-land.

Tanzania:
Visum kan lösas i förväg (kontakta landets ambassad i Sverige) eller på flygplatsen vid ankomsten till landet. Det senare är enklare och kostar något mindre.

Kenya:
Just nu (juni 2016) gäller samma som för Tanzania ovan. Kenya håller dock på att införa elektroniskt visum, som ska bli huvudmetoden och som ska lösas före ankomsten till landet. Just nu går det även att lösa visum på ambassaden och vid ankomsten, men framgent kommer den möjligheten att försvinna.

Mer om visum och pass
Adresser/länkar till ambassader m m

 

Säsonger

Vilken är den bästa safaritiden i Kenya?

Augusti-oktober om du vill se migrationen, dvs de stora vandrande hjordarna med gnuer och zebror. Vid nämnda tid befinner de sig normalt i Masai Mara i sydvästra Kenya. Det går bra att besöka landet också under resten av året, med undantag för april och maj, då årets stora regnperiod normalt infaller.

Mer om safarisäsonger

Vilken är den bästa safaritiden i Tanzania?

December-mars om du vill se migrationen, dvs de stora vandrande hjordarna med gnuer och zebror. Vid nämnda tid befinner de sig normalt i Serengeti i norra Tanzania. Det går bra att besöka landet också under resten av året, med undantag för april och maj, då årets stora regnperiod normalt infaller.

I juni befinner sig migrationen normalt fortfarande i Serengeti och då är det lågsäsong vilket innebär lägre priser. En intressant tid att åka.

Om du vill åka till södra Tanzania, dvs till parker som Selous, Mikumi och Ruaha, är juli-oktober den bästa tiden. Då råder torrperiod och då koncentreras djuren kring vattendragen, där de är lätta att hitta och nå. Under denna tid kan du också få bra djurskådning i Serengeti och Tarangire.

Mer om safarisäsonger

Kan jag åka på safari under regnperioder?

Ja och nej. Du bör tänka igenom vad du är ute efter innan du bokar en safari under årets längre regnperiod i april-maj, som brukar kallas "de långa regnen". Då regnar det periodvis mycket, vilket gör mindre vägar svårframkomliga och de fysiska omständigheterna kring djurskådningen besvärligare – du kan bli tvungen att djurskåda i en bil med stängd taklucka och uppvevade, regnvåta och immiga fönster. Du ser mycket bättre med öppen taklucka som du kan stå upp i. Under den här tiden kan du också räkna med mindre sol.

Under den andra regnperioden, "de korta regnen" i november, faller mindre nederbörd och gör det i hög grad i form av kvälls- och nattskurar. Då går det oftast bra att åka på safari. Väderförhållandena är då inte lika behagliga som under torrperioder, men i gengäld är det färre andra besökare i parkerna.

Mer som safarisäsonger

 

Parker och djurliv

Vilken park är bäst?

Det beror på tiden på året.

Huvudparkerna Serengeti i Tanzania och Masai Mara i Kenya har bra djurliv året om och är de bästa parkerna för att se kattdjur och ett artrikt djurliv i övrigt. Serengeti är som allra bäst från december till juni, Masai Mara från augusti till oktober. I dessa parker kan du tillbringa ett antal dagar.

Ngorongorokratern i Tanzania har också ett mycket bra djurliv, men är för liten för att vara en verklig huvudpark – ett endagsbesök räcker.

Sedan har de flesta safariresenärer sina personliga favoriter bland parkerna. Vi på savannen.com också – vi tycker att Serengeti är den bästa parken på grund av dess bra djurliv, många kattdjur (den är den bästa parken att se leopard i), storlek och omväxlande naturtyper.

Kan jag besöka både Tanzania och Kenya på samma safari?

Ja, det går att göra, men är inte helt smidigt.

Du måste passera gränsen vid en officiell gränsövergång, vilket för de flesta resenärer innebär i Namanga om du reser landvägen eller på en internationell flygplats (Kilimanjaro JRO/HTKJ eller Dar es Salaam DAR/HTDA i Tanzania eller Nairobi NBO/HKJK eller Mombasa MBA/ HKMO i Kenya) om du flyger. Skälet är att du vid en gränspassage måste passerar tull och immigrationsmyndigheter. Du kan därmed inte köra direkt mellan t ex Serengeti National Park i Tanzania till Masai Mara National Reserve i Kenya, trots att parkerna gränsar mot varandra, och du kan heller inte flyga direkt från en park i det ena landet till en i det andra.

Resultatat av ovanstående blir att du bör räkna med att avsättta en heldag av safarin till resan mellan länderna, dvs till en ren transportdag.

För närvarande (juni 2016) är det heller inte tillåtet att besöka tanzaniska parker i ett fordon registrerat i Kenya och vice versa. Det innebär att du måste byta fordon under safarin. Om du inte reser med ett av de största lokala safaribolagen, som har verksamhet i båda länderna, innebär det att du även måste byta lokalarrangör. Det blir krångare och ger högre overheadkostnader (administration, fordonsservice m m) än om en safari av samma längd görs i bara det ena landet.

Slutligen kan man fundera på om det är meningsfullt att besöka parker i båda länderna på samma safari. Om du vill se parker i båda länderna, ja, då är det såklart meningsfullt. Men om du framför allt vill se mycket djur förbättrar du inte dina chanser genom att besöka många parker. Alla parker har inte samma bästa- och sämstasäsonger. Det är bättre att fokusera på de parker som är som bäst vid tiden för resan och tillbringa mer tid i dem.

Vilka djur finns i Kenya och Tanzania?

Lejon. Leopard. Gepard. Serval. Karakal. Afrikansk vildkatt. Afrikansk vildhund. Schakal. Öronhund. Hyena. Genett. Sibetkatt. Mangust. Honungsgrävling. Utter. Babian. Markatta. Guereza (en sorts apa). Schimpans (på enstaka platser). Elefant. Klippgrävling. Noshörning. Zebra. Flodhäst. Vårtsvin. Busksvin. Afrikansk buffel. Elandantilop. Buskbock. Giraff. Gnu. Koantilp. Topiantilop. Vattenbock. Rörbock. Dikdikantilop. Steenbok. Klippspringare. Dykarantilop. Oryx. Sabelantilop. Roanantilop. Fladdermöss. Jordekorrar. Harar. Krokodil. Ödlor. Sköldpaddor. Mängder av olika slags fåglar, t ex struts, flamingo, örnar. Och mycket mer.

Mer om var djuren finns
Mer om däggdjur
Mer om fåglar
Mer om reptiler

Vart ska jag åka för att se lejon?

Till Serengeti eller Ngorongorokratern i Tanzania eller Masai Mara i Kenya. Alla är bra lejonparker året om. Lejon förekommer också i många andra parker, men påträffas inte lika säkert där.

Hälften av Afrikas alla lejon lever i Tanzania.

Vart ska jag åka för att se elefanter?

Till Amboseli i Kenya eller Tarangire i Tanzania om du vill se stora elefanthjordar. Annars finns elefanter i de flesta av de mer välkända parkerna, om än inte i Lake Nakuru eller Nairobis nationalpark i Kenya.

Vart ska jag åka för att se big five?

Du har bäst chans att se big five om du kombinerar Serengeti och Ngorongorokratern i Tanzania eller Masai Mara och Lake Nakuru i Kenya. Det är dock inte garanterat att du får se big five ens om du åker till dessa parker. Både leoparden och noshörningen kan vara svåra att hitta. Vår erfarenhet är att kombinationen Serengeti och Ngorongorokratern ger störst chans att se big five.

Mer om big five

Får jag se lejon som jagar?

De flesta safariresenärer får inte se det. Lejon jagar främst på natten, då djurskådningsturer i parkerna inte är tillåtna. Jakt under dagtid förekommer dock också och vissa safariresenärer har turen att vara på rätt plats vid rätt tillfälle när det händer.

Geparder jagar bara i dagsljus, så geparden är det djur som man oftast ser jaga. Men också i det fallet gäller det att vara på rätt plats när det händer. Det är mer tur än de flesta safariresenärer har.

Leoparder jagar nästan uteslutande i mörkret, så det är mycket ovanligt att få se dem jaga.

Finns det gorillor i Kenya eller Tanzania?

Nej. Bergsgorillor finns i grannländerna Uganda och Rwanda.

Det går att kombinera en gorillasafari i något av dessa länder med en savannsafari i Tanzania eller Kenya, men sådana kombinationer tenderar att bli kostsamma.

Finns det lemurer i Kenya eller Tanzania?

Nej. Lemurer finns bara på Madagaskar och på vissa öar runtomkring.

Finns det tigrar i Kenya eller Tanzania?

Nej. De finns bara i Asien.

Det största kattdjuret i Afrika är lejonet. På en vettigt planerad safari i Tanzania eller Kenya har du mycket goda chanser att se lejon. Om du besöker Serengeti eller Masai Mara har du i stort sett lejongaranti.

Vart kan jag åka för att slippa andra safariresenärer?

På en skräddarsydd resa till de mest exklusiva eller okända parkerna.

Merparten av safarierna i Kenya och Tanzania görs i ett mindre antal parker, som pga bra djurliv och tillgänglighet har gjort dem populära. Om du helt vill slippa att se andra safarifordon är du tvungen att åka rejält off the beaten track. Då finns det en mängd parker i både länderna att välja bland. En sådan safari kan dock bli betydligt dyrare, och på grund av längre avstånd och sämre tillgänglighet kan du få tillbringa betydligt mer tid med att resa och mindre tid med att titta på djur.

Om du kan tolerera att se andra safarifordon, bara det är i begränsade antal, är Tarangire i Tanzania en lättillgänglig park med rätt bra djurliv.

Mer om parker i Kenya
Mer om parker i Tanzania

 

Boende

Vad är en lodge?

Ett vildmarkshotell. Du bor i ett rum eller en bungalow med eget badrum. Måltiderna serveras i en restaurang. Ofta finns en bar och en shop, på många lodger även en pool. Komforten är i regel i normal hotellklass. I mer avlägsna områden kan lodgerna hålla lägre standard.

Mer om logi

Vad är en tältcamp?

I stora drag en lodge (se ovan) med tält i stället för rum/bungalower. Tälten är av större modell, för det mesta avsedda för två personer, och rymmer vanliga sängar och har en privat badrumsavdelning på baksidan (du går in i den inifrån tältets baksida, så att du t ex kan gå på toaletten på natten utan att behöva lämna tältet).

Mindre tältcamper har ofta mer bushkänsla, medan större camper kan påminna mer om hotell med anlagda gångar, pool, shop och liknande.

Mer om logi

Är det farligt att bo på tältcamp?

I regel inte. På både tältcamper och lodger finns vakter som håller uppsikt över både camp- eller lodgeområdet och terrängen runt omkring. Det händer att större djur tar sig in på området nattetid. Vakterna håller då uppsikt över dem, men ingriper inte annat än om djuren börjar visa intresse för campen eller lodgen i sig. Normalt passerar djuren bara igenom området och då gör de ingen skada.

Det kan kännas mindre tryggt att bara ha tältduk som skydd mot bushen, i synnerhet om lejon eller hyenor börjar låta i närheten ute i nattmörkret, men dels håller alltså vakterna koll på djuren, och dels förstår inte djuren att det finns levande varelser inne i tälten.

Du bör dock låta bli att smyga omkring på egen hand nattetid på både tältcamper och lodger. En nattutflykt på området kan dock vara givande eftersom du då kan få se ovanligare och nattaktiva djur, t ex genetter eller galagoer. Be då en av nattvakterna eskortera dig och ge honom efteråt lite dricks.

Går det att få kläder tvättade?

Ja, det brukar gå på alla hotell, lodger och tältcamper.

På mindre tältcamper kan tillgången på vatten vara begränsad, så där ska du inte räkna med att kunna tvätta hela din garderob, utan bara främst det viktigaste.

 

Mat

Kan jag få vegetarisk mat?

Ja, det brukar inte vara något problem. De flesta måltider är bufféer, så att du kan välja själv vad du vill ha. Också vid bordsservering brukar det finnas vegetariska alternativ.

Säg till när du bokar resan så att arrangören kan beställa vegetarisk mat på flyget åt dig.

Mer om mat och dryck

Kan jag få glutenfri mat?

Ja, det brukar inte vara något problem. De flesta måltider är bufféer, så att du kan välja själv vad du vill ha. Personalen kan berätta vad de olika rätterna innehåller. Gör likadant vid bordsservering – prata med personalen. Om glutenfritt inte står på menyn kan du be köket ordna en lämplig rätt.

Säg till när du bokar resan så att arrangören kan beställa glutenfri mat på flyget åt dig.

Mer om mat och dryck

 

Hälsa m m

Riskerar jag att bli sjuk på safarin?

Ja. Den vanligaste åkomman är magbesvär. Du bör äta med förstånd. Säkert vatten på flaska finns att köpa överallt.

Du behöver också skydda dig mot tropiska sjukdomar som malaria, gula febern m m.

Mer om mat och dryck
Mer om hälsa

Vilka vaccinationer behöver jag?

Kontakta en sjukvårds- eller vaccinationscentral om vilket vaccinationsskydd du behöver.

Bland sjukdomar som du kan behöva skydda dig mot finns gula febern, difteri, tyfoidfeber, hepatit, polio, stelkramp och inte minst malaria. Troligen har du redan ett grundskydd mot vissa av dessa.

Barn som inte har haft (eller blivit vaccinerade mot) mässling, påssjuka och röda hund kan behöva vaccineras innan de reser till Östafrika.

Mer om vaccinationer

Hur varmt kan det bli?

Temperatur i safariområdena, av vilka de flesta ligger i inlandet, ligger på 25–35ºC under oktober–mars, och 5º lägre under resten av året. Vid kusten ligger temperaturen i regel kring 30ºC. Där är luften betydligt fuktigare.

De högsta temperaturer vi själva har upplevt på safari i Östafrika har legat strax under 40ºC, det i parker på lite lägre höjd än huvudresmålen i Kenya och Tanzania.

Finns det mycket insekter?

Inte under torrperioderna (juli–oktober och december–mars), då de flesta åker på safari. Under regnperioderna (april-maj och november) syns fler insekter än annars, inklusive myggor. Insekterna är sällan besvärande, men det finns sådana som bits eller sticks. Flest insekter hittar du i skogsområden, dvs inte ute på savannen där den mesta djurskådningen sker. Rum och tält sprayas av lodge- eller camppersonalen för att hållas insektsfria.

Kan jag åka på safari i rullstol?

Ja. Anpassningar för rullstolsburna gäster finns på ett mindre antal lodger och tältcamper. Några av dessa har också anpassade fordon för djurskådning.

På de flesta andra lodger kan du räkna med att få krångla för att ta dig fram och för att sköta badrumsbestyr. Du kommer att möta en hel del trappsteg och nivåskillnader på lodgerna, liksom trånga badrum. Tälten på tältcamper är ibland uppbyggda på plattformar över marken, har tältöppning med dragkedjor både framtill och baktill (in i badrumsdelen), och är relativt trånga inuti.

Safarifordonen är högre än personbilar, dvs har höga insteg. Två eller tre säten i fordonen går att nå direkt innanför dörrar. Ett av dem, det längst fram bredvid chauffören, har bra utsikt och är den bästa platsen i fordonet för resenärer som inte vill eller kan stå upp takluckan.

På lodger och camper finns alltid gott om personal som kan hjälpa till med lyft och handräckning.

Mer om rullstol på safari
Mer om logi

Kan jag åka på safari med barn?

Ja, men det beror naturligtvis på deras ålder och på hur väl de tål klimatet och att resa. Vägarna är dåliga, så du kan fundera på att välja en resa med ett skonsamt program utan många och långa respass. Vi har goda erfarenheter av att resa med barn från 10 år och uppåt.

Om du inte hittar något fast reseprogram som verkar tillräckligt barnvänligt kan du låta skräddarsy en safari med t ex färre och kortare respass mellan parker, pool på alla lodger och tältcamper samt lagom antal safaridagar.

Ett litet antal lodger (där djurskådningen görs från lodgen, vilket kräver en låg ljudnivå) har en åldersgräns på oftast 7 år. För vissa specialaktiviteter, t ex bushvandringar, kan det också finnas en åldersgräns.

Håll uppsikt över barnen på lodger, camper, picknickplatser ute i parkerna och andra ställen där det kan finnas vilda djur i omgivningen.

Mer om att resa med barn


Säkerhet

Är det säkert i Kenya och Tanzania?

Länderna är tämligen politiskt stabila, sett ur Afrikansk synvinkel. Demokratiska val hålls och valresultaten efterlevs.

Händelserna i Kenya i början av 2008, då fler än 1 000 kenyaner dog i oroligheter efter ett val, visar dock hur bräcklig den politiska stabiliteten i afrikanska utvecklingsländer kan vara.

Säkerheten i norra Kenya är sämre än i länderna i övrigt, men inga paketresor går till norra Kenya.

Turistrån och liknande våldbrott förekommer, främst i storstäderna, i norra Kenya och vid kusten. Undvik att röra dig på ensam hand och att ha stöldbegärliga saker synliga. Värdesaker bör låsas in på säker plats.

Båda länderna har utsatts för terroristattentat (Kenya 1998 och 2002, Tanzania 1998).

Mer om säkerhet

Är det farligt att besöka Nairobi?

Nairobi är en storstad med namn om sig att ha hög brottslighet, och det händer att turister rånas. Du kan begränsa risken att råka ut för något genom att inte röra dig till fots ensam, i okända områden eller i mörkret. Detta gäller i alla städer.

Nairobivistelsen på de flesta safarier är sällan särskilt lång, och om du håller dig på hotellet och bara deltar i arrangerade utfärder i staden minimerar du risken. Nairobi har inga turistattraktioner som du bara inte får missa, utan om du väljer en resa till Kenya med maximal tid på safari i bushen och minimal eller ingen tid i Nairobi gör du ett klokt val – safarin är den betydligt bättre attraktionen.

Är vandringssafari säkert?

Vandringssafari brukar klassas som en aktivitet med förhöjd risk (i jämförelse med att titta på djur från safarifordon). Normalt händer ingenting farligt, men risken för att det ska ske är större, i och med att du rör dig oskyddad i djurens miljö. På vandringar i bushen eskorteras du av parkvakter beväpnade med skjutvapen eller av massajer beväpnade med spjut. Eskortens uppgift är inte enbart att skydda mot djur, utan även att se till att farliga situationer inte uppstår.

De farligaste djuren är afrikansk buffel, elefant och lejon, plus flodhästar och krokodiler vid eller i områdena kring vattendrag.

Mer om safari till fots

Finns det mycket ormar?

Det finns gott om ormar och ormarter i naturen, men du ser dem normalt inte – de drar sig undan när du närmar dig, exempelvis under en vandringssafari. Det mest troliga är att du inte får se någon orm alls under safarin.

Mer om ormar

 

Kommunikation och utrustning

Behövs specialutrustning på en safari?

Nej.

Du får stor glädje av en kikare, och de flesta resenärer har med en kamera. Du behöver ungefär samma sorts kläder som för att åka på badsemester vid Medelhavet, dvs kläder för varmt väder. Dessutom behövs något varmare plagg för nätter, tidiga mornar och eventuella vistelser på högre höjd.

Mer om bagage
Bagagelista för safari

Fungerar min mobiltelefon?

Generellt sett har du täckning i och kring de större städerna, men inte i mer avlägsna områden. Mobilnätet byggs ut efter hand, och i dag finns det täckning ute i de mest besökta parkerna. Var det finns täckning beror också på vilken operatör du har och vilka avtal denna har med lokala telebolag i Tanzania/Kenya.

Det är ganska billigt att köpa ett lokalt SIM-kort att använda bara under resan.

Vilket utlandsprefix för telefoni har Kenya?

+254.

Vilket utlandsprefix för telefoni har Tanzania?

+255.

Finns det internetkaféer?

Ja. I större städer som Nairobi, Arusha, Mombasa, Dar es Salaam och Zanzibars stad finns en hel del internetkaféer, dels ute på stan, dels på många hotell. Priset är överkomligt. Anslutningen är i regel långsam.

På allt fler lodger och camper ute i bushen finns också tillgång till internet, men det är ganska dyrt, typiskt USD 10 för 15 minuter.

Går det att ladda batterier?

Ja, på de flesta lodger och camper finns antingen eluttag på rummet eller på en central plats avsedd för laddning och liknande.

Många lodger och camper genererar sin egen el och stänger av generatorn under 5–6 timmar mitt på natten och mitt på dagen.

Behöver jag en adapter för vägguttag?

Ja. Uttagen är av brittisk trehålstyp med rektangulära stift, 220–240 V, 50 Hz.

Går det att köpa minneskort (och film)?

Ja, så länge du vill ha de vanligaste sorterna. Minneskort och film finns att köpa på många lodger/tältcamper och i butiker längs färdvägen. Det säkraste är dock att köpa med dig vad du behöver hemifrån så att du är säker på att varan är av bra kvalitet.

Går det att använda stativ till kamera och tubkikare?

Inte i safarifordonen, det är för trångt. I stället kan du använda en rispåse som du lägger som stöd på t ex fordonstaket.

Mer om rispåsar

 

Flyg och transporter

Vart flyger man i Tanzania?

Tanzania är ett stort land. Om du bokar flyget till "fel" flygplats kan du tvingas ägna en dag extra åt att resa inom landet för att hamna rätt, till priset av tusenlappar.

För att besöka parkerna i norra Tanzania (Serengeti, Ngorongoro, Kilimanjaro m m) flyger du bäst till Kilimanjaro International Airport (JRO/HTKJ). Safarin utgår från staden Arusha, som ligger cirka en timmes bilväg från flygplatsen.

För att besöka parkerna i södra Tanzania (Selous, Mikumi, Ruaha m m) flyger du bäst till Dar es Salaam/Julius Nyerere International Airport (DAR/HTDA). Safarin utgår från Dar es Salaam.

För att besöka Zanzibar (som ligger i Tanzania) flyger du bäst till Zanzibar International Airport (ZNZ/HTZA). Du kan även flyga till Dar es Salaam (DAR/HTDA) och därifrån åka båt över till Zanzibar, men du avråds från detta pga bristfällig sjösäkerhet.

Om du funderar på flyga till och från Zanzibar och under vistelsen där sticka iväg några dagar på safari, kan du överväga att i stället lägga safarin i anslutning till ankomsten eller hemresan, dvs flyga ut till eller hem från flygplatsen närmast safariområdet. Då får du färre ressträckor och sparar restid och pengar.

Vart flyger man i Kenya?

Utrikesflygplatser i Kenya: Jomo Kenyatta International Airport (NBO/HKJK) (Nairobi) och Moi International Airport (MBA/HKMO) (Mombasa).

Safariflygen från Nairobi utgår från Wilson Airport (WIL/HKNW), som ligger ca 30 minuters bilresa från Jomo Kenyatta International.

Utrikesflygplatser i Tanzania: , Julius Nyerere International Airport (DAR/HTDA) (Dar es Salaam) och .

De flesta safariflyg till parkerna i norra Tanzania utgår från inrikesflygplatsen Arusha Airport (ARK/HTAR), som ligger cirka en timmes bilresa från Kilimanjaro International.

Mer om flyg till Afrika

Hur tar jag mig från Nairobi till Arusha?

Du kan flyga till Kilimanjaro (1 timme, pris cirka USD 150 för enkel resa) och därifrån åka flygplatsbuss till Arusha (45 minuter, cirka USD 10).

Du kan också åka skyttelbuss från bl a Nairobis internationella flygplats till Arusha (5 timmar, pris cirka USD 25). Skyttelbussarna kör ofta såpass fort att resan inte känns helt säker. Vi själva undviker därför att åka med skyttelbussarna.

Hur fortsätter jag till Zanzibar efter safarin?

Smidigast efter en safari i norra Tanzania är i regel att flyga från Arushas flygplats (ARK/HTAR). Det går även att flyga från Kilimanjaro (JRO/HTKJ), men därifrån går färre flighter och ofta får du längre transfer (= högre transferkostnad) till flygplatsen.

Efter en safari i södra Tanzania kan du flyga en kort sträcka från Dar es Salaam (DAR/HTDA).

Efter en safari i Kenyas inland (t ex till Masai Mara) flyger du från Nairobi (NBO/HKJK), efter en safari i östra/kustnära Kenya från Mombasa (MBA/HKMO).

Safari Patrol avråder i allmänhet från båtresor till Zanzibar pga bristfällig sjösäkerhet.