Safari i Kenya och Tanzania – savannen.com

Safari Patrol
www.savannen.com
info@safaripatrol.se

Fiskebåtar i södra Victoriasjön.

Fiskebåtar i södra Victoriasjön.

Tanzania:

Victoriasjön

Lake Victoria är världens näst största sötvattensjö och ligger på gränsen mellan norra Tanzania, västra Kenya och sydöstra Uganda. Sjön "upptäcktes" och pekades 1858 ut av John Hanning Speke som den länge eftersökta källan till Nilen, men upptäckten erkändes inte förrän H M Stanley bekräftade saken 1875.

Sjön är nästan 70 000 km2 stor och upp till 100 m djup, och omges av ett eget klimat med hög luftfuktighet och mycket regn.

I den tanzaniska delen av Victoriasjön ligger bland annat städerna Musoma, Mwanza och Bukoba, liksom nationalparken Rubondo Island. Områdena kring sjön är landsbygd utan större chanser att se djur, så rent safarimässigt är sjön (med undantag för Rubondo) inte intressant att besöka. Sjön ligger dock bara ett par mil väster om Serengeti, så de båda kan tämligen lätt kombineras på en resa.

Victoriafallen ligger inte här

De kända Victoriafallen ligger inte vid Victoriasjön utan i Zambezifloden, som är gränsflod mellan Zambia och bl a Zimbabwe längre söderut i Afrika.
  

Fiskmarknad på stranden.Fiskmarknad på stranden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mer om Victoriasjön

Yta: 70 000 km2.

Djurliv och sevärdheter: Natur, fiske, djurliv i vissa områden.

Vägen dit: Victoriasjön nås enklast med flyg till Mwanza från t ex Arusha eller Kilimanjaro. Bilvägen från Arusha passerar genom nationalparken Serengeti och är cirka 45 mil lång.

Andra webbplatser

Lake Victoria
Global Nature Fund.

Rubondo Island National Park
Tanapa.

Karta

Öppna en pdf-karta över Tanzania där du kan se parkerna:

Visa karta över norra Tanzania

Lodger och camper

Speke Bay Lodge

Webbplats: www.moivaro.com

En turistklasslodge på stranden av sydöstra Victoriasjön, cirka 15 km från Serengetis västligaste spets. Lodgen har rum i åtta rymliga bungalower längs strandkanten, alla med eget badrum och veranda. Där finns också 12 safaritält, som delar badrum. Lodgen har restaurang, bar och souvenirbutik, och erbjuder aktiviteter som utflykter i omgivningen och på sjön, mountainbiking och fiske.

Serengeti Stop-Over Lodge

Webbplats: www.serengetistopover.com

En enklare lodge strax utanför Serengeti National Park. Den har tio stugor för självhushållning, restaurang, bar och souvenirbutik. Lodgen arrangerar guidade utflykter till Victoriasjön, båtturer, fågelskådning och besök hos sukumastammen.

Peninsula Hotel (Musoma)

Staden Musoma ligger cirka en timmes bilfärd från parkentrén Ndabaka Gate på gränsen till västra Serengeti National Park.

Peninsula Hotel är ett enklare hotell i utkanten av Musoma, beläget inom gångavstånd från Victoriasjöns strand. Hotellet ligger i ett ombyggt äldre kolonialtidshus. Rummen har eget badrum. En enklare restaurang finns i grannhuset.

Hotel Tilapia (Mwanza)

Webbplats: www.hoteltilapia.com

Tämligen få safariresenärer besöker staden Mwanza vid södra Victoriasjön, då staden ligger för långt från de bra safariområdena i norra Tanzania. Mwanza är en av landets största städer och har en stor hamn och en inrikesflygplats (MWZ/HTMW).

Hotellet ligger på Victoriasjöns strand. Det är ett turistklasshotell med fyra restauranger, barer och swimmingpool. Där finns 40 rum, av vilka de flesta är moderna och utrustade med luftkonditionering, värdesaksförvaring, internet och kylskåp. En handfull äldre rum ligger på en stor båt (The African Queen). Dessa rum har läcker gammaldags stil, men har passerat sitt bäst före-datum. Vi har sett råttspillning och enorma mängder sjöflugor i dessa rum på båten.