Safari i Kenya och Tanzania – savannen.com

Safari Patrol
www.savannen.com
info@safaripatrol.se

Dubbletter i Serengeti: impalaantiloper, zebror och Grants gaseller.

Dubbletter i Serengeti: impalaantiloper, zebror och Grants gaseller.

Introduktion:

Djur och natur

De flesta safariresenärer besöker Tanzania eller Kenya för att uppleva det rika östafrikanska däggdjurslivet, dvs för att se elefanter, giraffer, lejon, flodhästar, apor och andra djur. Och de flesta resenärer får också se mycket djur.

Vid sidan av däddjuren finns ett mycket rikt fågelliv, många reptiler och naturligtvis en flora som är en helt annan än den svenska.

Däggdjur

I Tanzania och Kenya ligger stora savannområden med ett rikt däggdjursliv. Där finns alla de klassiska safaridjuren som gång på gång visas i naturdokumentärer på TV. Vid sidan om savannerna finns andra biotoper med bra djurliv, bland annat skogar och våtmarker, där djurarterna till viss del kan vara andra än savanndjuren. De flesta safariresor går till ett par olika huvudbiotoper, vilket innebär att du kan få se många olika däggdjursarter.

Big five kan ses på många safarier och om du reser under rätt tid av året kan du se migrationen i ekosystemet Serengeti–Masai Mara på gränsen mellan Tanzania och Kenya. Hjordarna i migrationen omfattar mer än en miljon gnuer och flera hundratusen zebror.

Mer om däggdjur
 

Fågelsjö med flamingor, styltlöpare, hägrar och pelikaner.Fågelsjö med flamingor, styltlöpare, hägrar och pelikaner.

Fåglar

Många av däggdjursparkerna erbjuder även bra fågelskådning. Cirka 1 100 fågelarter har observerats i Kenya och Tanzania, och många parker har artlistor på fler än 400 arter. Hela 550 fågelarter har registrerats i tanzaniska Tarangire, som annars främst är känd som en bra elefantpark.

Mer on fåglar

Reptiler och amfibier

Många safariresenärer hoppas på att få se en speciell östafrikansk reptil: nilkrokodilen. Den finns inte i alla vattendrag, men kan ses i vissa av huvudparkerna, bland dem Serengeti, Masai Mara och Samburu. Andra reptiler som ofta ses är ödlor, varaner och landsköldpaddor.

De flesta resenärer får inte se ormar eller amfibier (grodor och paddor). För att säkert få se sådana behöver du ett specialprogram som är anpassat för att ge bra tillfällen att leta aktivt efter dem.

Mer om reptiler
 

Soluppgång med pylmarapalmer i Tarangire i Tanzania.Soluppgång med pylmarapalmer i Tarangire i Tanzania.

Floran

Savanner, våtmarker, woodland, bergskogar och andra biotoper har alla sin speciella flora. En stor andel av växterna förekommer inte utanför Afrika, annat än möjligen i blomkrukor hemma på fönsterbrädan. Baobabträd, faraofikon, korvträd, pylmarapalmer, doumpalmer och andra träd kan ses i många djurområden, liksom paraplyakacior och andra akaciearter. I nationalparkerna och reservaten, och i synnerhet under regnperioderna, ses också många slags vildblommor, bland annat inom släktena Hibiscus, Gladiolus och Buddleja. Blomningsperioderna är också en bra tid att se många vackra fjärilar och andra insekter.

Mer on savanner och andra naturtyper

Naturvård

En stor mängd naturvårdsprojekt pågår i Kenya och Tanzania. I högerspalten hittar du länkar till några naturvårdsorganisationer och -projekt.

 

Landskapet

De mest populära safarirutterna i Östafrika går genom landskap med inslag av vulkaner, en enorm förkastningsdal, berg, slätter, trädsavanner och sjöar. De många vackra vyerna längs färdvägen är en del av din safari.

I Kenya görs en stor del av resorna mellan djurskådningsområdena/parkerna ute på landsbygden, där du kan se byar, jordbruk och boskapshållning. I Tanzania, där parkerna är större, sker en större del av resorna inne i parkerna.

Himlen

Solen som går upp eller ned över savannen är nog en av de vanligaste bilderna av den östafrikanska naturen. Utöver soluppgångar och solnedgångar står den afrikanska himlen för skådespel som vackra fullmånenätter och en fantastisk stjärnhimmel över bushen. Om du är intresserad av stjärnhimlen får du tillfälle att se långt söderut i den södra hemisfären.

Mer on himlen

Andra webbplatser

African Wildlife Foundation

Wildlife Conservation Society

East African Wildlife Society

 

Zebror och elefanter i Lake Ndutu i Tanzania.