Safari i Kenya och Tanzania – savannen.com
Om oss & kontakt    About us 
Serengeti Sopa Lodge.
  Hem
 
  Serengeti Sopa Lodge
Vägen dit
Serengeti Sopa Lodge ligger sydväst om Seronerafloden i centrala Serengeti, 6–7 timmars bilresa från Arusha. De 2–3 första timmarna från Arusha går på bra asfaltsväg, resten på sämre bushväg.
Flygtiden med safariflyg från Arusha är cirka en timme, plus en timmes transfer från flygfältet i Seronera, dit det går flera reguljära safariflyg dagligen.
Karta över Serengeti
Karta över Serengeti.
Karta över Tanzania
Karta över Tanzania.
  Safariordlista
Öppna ordlistan i ett nytt webbläsarfönster
 
 
Tanzania:
Serengeti Sopa Lodge
Serengeti National Park
Serengeti Sopa Lodge är en lodge av god standard, belägen på ett berg i den sydvästra delen av Seroneraområdet i centrala Serengeti. Utsikten över savannen är vidsträckt.

Lodgen har 79 rum med lounge, sovrum och badrum, minibar och liten balkong eller veranda med utsikt över savannen. Rummen är dubbelrum med plats för en eventuell extrasäng. På lodgen finns restaurang och bar, liksom souvenirshop och en swimmingpool med utsikt över Serengeti. Där finns också konferenslokaler. 220–240 V finns dygnet runt.

Karta över Afrika Namibia Botswana Sydafrika Zambia Mocambique Malawi Rwanda Tanzania Kenya Uganda
För dig som besöker lodgen på ett eget arrangemang, exempelvis på en flygsafari, arrangerar lodgen aktiviteter som besök i massajbyar, djurskådning, ballongsafari m m. (Om du åker i privat grupp eller på en gruppresa är det i stället safariarrangören, inte lodgen, som sköter den typen av arrangemang.)

Poolen på Serengeti Sopa Lodge är vänd ut mot parken.
Poolen på Serengeti Sopa Lodge är vänd ut mot parken.

Mer om Serengeti
Nationalparken Serengeti är en av Tanzanias största parker (ungefär fem gånger så stor som Gotland) och omfattar ett antal olika naturtyper. Serengeti Sopa Lodge ligger på ett berg som gränsar mot de stora och öppna savannområdena i södra Serengeti, som är typiska uppehållsområden för hjordlevande gräsätare som gnuer, zebror och gaseller. Rovdjur som ofta påträffas i sådan öppen mark är bl a lejon, geparder och hyenor.

Något söder om lodgen ligger Moru Kopjes, ett naturskönt område med granitöar där huvuddelen av Serengetis noshörningar oftast håller till. Där finns också en besynnerlig klippa som massajerna förr spelade på med hjälp av slagstenar, liksom klippmålningar som forna tiders massajer målade.

Seroneraområdet
10 km norrut från lodgen börjar Seroneraområdet. Seronera ligger i gränsområdet mellan den öppna grässavannen i söder och den tätare trädsavannen i norr. I området finns ett antal olika naturtyper och därmed ett artrikt djurliv. Det mest markanta inslaget är Seronerafloden, som kantad av träd och annan vegetation bryter av slättlandskapet och håller djuren med vatten året om.

Ett av de bästa leopardområdena
Floden är ett av de bästa leopardområdena, och där finns goda chanser att se flodhäst och krokodil. Många andra djur söker sig till floden för att dricka, bland dem elefanter, bufflar och inte minst zebror och gnuer. Migrationens vandringsväg passerar genom Seronera, vilket innebär att enorma hjordar med gnuer och zebror kan uppehålla sig i området dels under december–januari, dels under april–maj.

På grässavannen som tar vid bortom floden finns en mängd olika antiloper. Det här är bra jaktområden för hyenor och kattdjur som lejon och gepard, liksom för rovdjur som tar mindre byten, t ex schakal och serval. Ur slätten reser sig här och var ansamlingar av granitöar, så kallade kopjes, som ofta är bra platser att leta efter kattdjur på.

Rum och restaurangen på Serengeti Sopa Lodge.
Rum och restaurangen på Serengeti Sopa Lodge.
 
© Copyright 1998–2012 Safari Patrol AB
Sidan senast ändrad 13 januari 2010