Safari i Kenya och Tanzania – savannen.com
Om oss & kontakt    About us 
Tält med utsikt över bushen.
  Hem
 
  Privat mobil camp
Vägen dit: Serengeti
Campens exakta läge i Serengeti varierar från safari till safari.
Vägen till centrala Serengeti direkt från Arusha (330 km) tar cirka 7 timmar att köra. På de flesta av Safari Patrols resor är dock sträckan uppdelad av besök i andra parker längs vägen, vilket ger 3–5 timmar som längsta dagspass. Vissa vägar är bra asfaltsväg, andra grusväg i varierande skick. Längs vägen mellan Arusha och Serengeti passeras Lake Manyaras nationalpark och Ngorongorokratern.
När du väl befinner dig i Serengeti nås campen via bushvägar.
Från de flesta delar av Serengeti kan något av parkens flygfält nås med som mest 1–1,5 timmes bilfärd. Från flygfälten går det flygningar dagligen till och från Arusha. Flygtiden mellan parken och Arusha är cirka en timme.
Vägen dit: Tarangire
Vägen mellan Tarangire och Arusha tar cirka 2 timmar att köra. Från parkentrén till campens förläggningsplats tar det sedan ytterligare cirka 1 timme.
Karta över Serengeti
Karta över Serengeti.
Karta över Tarangire
Karta över Tarangire.
Karta över Tanzania
Karta över Tanzania.
  Campbilder
Seronera, Serengeti
Seronera i centrala Serengeti.
Seronera i centrala Serengeti.
Tält med dusch- och toalettält.
Tält med dusch- och toalettält.
Mässtält och safarifordon.
Mässtält och safarifordon.
Toalett- och duschtält.
Toalett- och duschtält.
Camp i Seronera.
Camp i Seronera.
Camp i Seronera.
Camp i Seronera.
Mässtältet.
Mässtältet.
Kupoltält för två personer.
Kupoltält för två personer.
Mässtältet.
Mässtältet.
Tält i natten.
Tält i natten.
Moru Kopjes, Serengeti
Moru Kopjes i södra Serengeti.
Moru Kopjes i södra Serengeti.
Tält bland klipporna.
Tält bland klipporna.
Camp i Moru Kopjes.
Camp i Moru Kopjes.
Avkoppling vid lägerelden.
Avkoppling vid lägerelden.
Campen i fullmånesken.
Campen i fullmånesken.
Dukat för lunch i mässtältet.
Dukat för lunch i mässtältet.
Tält.
Tält.
Olobaye, Serengeti
Olobaye i södra Serengeti.
Olobaye i södra Serengeti.
Camp i Olobaye.
Camp i Olobaye.
Camp i Olobaye.
Camp i Olobaye.
Bushnära läge.
Bushnära läge.
Kökstältet.
Kökstältet.
Campkocken Laurence.
Campkocken Laurence.
Mässtältet.
Mässtältet.
Dukat för middag.
Dukat för middag.
Tarangire National Park
Tarangire National Park.
Tarangire National Park.
Camp i Tarangire.
Camp i Tarangire.
Bushläge.
Bushläge.
Tält med mässtält i bakgrunden.
Tält med mässtält i bakgrunden.
Mässtältet.
Mässtältet.
Dukat i mässtältet .
Dukat i mässtältet .
Solnedgång över Tarangire.
Solnedgång över Tarangire.
Camp i Tarangire.
Camp i Tarangire.
Camppersonal.
Camppersonal.
 
 
 
Privat mobil camp
Serengeti National Park & Tarangire National Park
På vissa av Safari Patrols safariresor till Tanzania är login i nationalparken Serengeti och/eller Tarangire förlagd till privata mobila camper. Dessa är bekväma tältläger mitt ute i den afrikanska bushen. De är förhållandevis lätta camper som kan flyttas mellan olika platser efter önskemål och behov.

Campernas exakta lägen i parkerna bestäms utifrån tiden på året och djurläget som då kan förväntas i parken. På tidigare resor har camper förlagts till Seronera, Moru Kopjes eller Oldoinyo Olobaye i Serengeti och till Mlegea i Tarangire.

Karta över Afrika Namibia Botswana Sydafrika Zambia Mocambique Malawi Rwanda Tanzania Kenya Uganda
Login på en mobil tältcamp är lite enklare men samtidigt mer naturnära än på de permanentbyggda tältcamper som annars är den vanligaste typen av tältlogi i Tanzania. Närheten till bushen, lägerelden på kvällen och den lilla campstorleken – campen disponeras exklusivt av Safari Patrols grupp – ger en mycket god safariatmosfär.
 
Mobil tältcamp i bushen.
Mobil tältcamp i bushen.

Ditt tält
Du och de andra resenärerna bor två och två i kupoltält med ståhöjd och tältsängar. Enkelrumsresenärer bor i en något mindre modell av samma slags tält. Tälten används huvudsakligen att sova och byta om i, eftersom safariaktiviteterna sker ute i bushen och måltiderna äts i en annan del av campen.

Inne i tältet
Kupoltälten för två personer är 3x3 meter stora och 2,2 meter höga i mitten. De är sydda i gedigen kanvas, har plastgolv och hålls uppe av fjädrande metallstänger.

Två fönster och en dörröppning med myggnät medger att vinden fläktar genom tältet på natten. Om det blir för svalt kan fönstren stängas till inifrån. När tälten är stängda är de insekts- och reptilsäkra.

I varje tält finns två aluminiumsängar (200x90 cm) med madrass, lakan, täcke och påslakan samt kudde. Mellan sängarna finns ett bord med bland annat laddningsbar lanterna, ficklampa, myggspray och vattenflaskor. Där finns också skräpkorg samt handdukar. Plastgolven täcks helt av en matta.

Enkelrumsresenärer bor i antingen samma typ av tält som ovan eller i en likadan men mindre tältmodell med storleken 2,5x2,5 meter, beroende på vilka tälttyper som finns tillgängliga.

Du är trygg inne i tältet. Nattljuden utanför hörs väl, men eventuella djur där ute intresserar sig inte för tälten och kan heller inte ta sig in.

  
Inne i tältet. Inne i tältet.

Utanför tältet. Utanför tältet.

Utanför tältet
Utanför ingången till varje tält finns två campingstolar och ett bord, med en palmbladsmatta på marken. Utanför tältet finns också ett handfat med tvål och spegel, en behållare för 20 liter vatten samt ett paraply. Över ingången sitter en markis som ger skugga utanför tältet.

Ett duschtält med fältdusch.
Ett duschtält med fältdusch.

Dusch och toalett
Två tält delar på ett duschtält och ett toalettält, som i regel står bakom sovtälten. Duschtältet har en 20-liters duschbag som personalen fyller med varmt vatten och som hissas upp när du ska duscha. Vattenflödet regleras med ett vridmunstycke nedtill på bagen. På marken ligger trätrall med halkskydd som vattnet kan rinna ut genom. Du säger till lite innan du vill duscha, så fyller camppersonalen på vatten med önskad temperatur. I toalettälten finns en kemtoa, som fortlöpande hålls ren.

Campchefen Baltazar Marenge välkomnar: "Karibu!"
Campchefen Baltazar Marenge välkomnar: "Karibu!"

Campen
Campen är helt mobil och slås upp ute i bushen av personalen inför gruppens ankomst. Efter safarins slut tas campen ned, transporteras tillbaka till basen i Arusha och rengörs inför nästa safari.

Campen består av resenärernas tält, dusch- och toalettält, mässtält, kökstält, personaltält och uppställningsplats för camp- och safarifordonen. Storleken på campen varierar med gruppstorleken. Detsamma gäller personalstyrkan – vid större grupper är också camppersonalen större.

Den mindre modellen av mässtält.
Den mindre modellen av mässtält.

Mat och dryck
Måltiderna serveras i ett mässtält och håller en mycket god standard – maten på den mobila campen brukar vara resans bästa. Maten med färska råvaror och serveras vid dukat bord av vänlig och professionell personal. Frukosten serveras som buffé, lunchen som tvårättersmåltid och middagen som trerätters. Här finns drycker av alla slag, såväl kylda som okylda.

Mässtältet är möblerat med långbord och tältstolar. Två olika tältstorlekar används, den större med sittplats för upp till 18 personer. Bordet dukas med safariäkta plåtservis, dukar, salt/peppar/olja o d. Innanför tältentrén finns ett kaffe- och tebord samt ett barbord och en kylbox. Där dukas också fukostbuffén upp.

Dukat för middag. Dukat för middag.

På campen serveras lagad frukost med bland annat juice, frukt, yoghurt, cornflakes, färskt bröd och ägg & bacon & korv. Middagarna är trerättersmåltider med ofta en soppa till förrätt, kött eller fisk till huvudrätt och något sött till efterrätt. Luncherna kan ätas som tvårättersmåltider på campen, alternativt som picknicklunch ute i bushen.

Mässtältet sett genom myggnätsfönstret.
Mässtältet sett genom myggnätsfönstret.

Om du vill ha exempelvis vegetarisk eller glutenfri mat bör du boka detta samtidigt som du bokar safarin, så att måltiderna och provianten kan planeras så att de passar också dig.

I mässtältet finns en kyl med läsk och öl. Utöver detta omfattar campbaren också vatten på flaska, ett antal utvalda viner, champagne, starkviner, olika spritsorter och övrigt som behövs för att blanda drinkar och cocktails.

Mässtältet har stora myggnätsfönster, som håller flugor och andra småkryp borta. Vid dåligt väder kan regn- och vindskydd rullas ned och täcka myggnätsfönstren.

Köket
Campköket ligger i ett separat tält ett stycke bakom mässtältet. Här lagas både resenärernas och personalens måltider.

Köket är utrustat med bland annat gas- och eldrivna kylar, frysar, gasspisar och en kolugn för pizza och färskt kolbakat bröd till måltiderna. En eller två duktiga kockar sköter köket. De arbetar med fina och färska råvaror, och serverar goda måltider på en matlagningsnivå som är mycket hög med tanke på bushförhållandena.

Färskvaror, exempelvis grönsaker och frukt, provianteras vid behov under längre safarier.

  
Kökschefen Laurence Emanuel i arbete vid gasspisen. Kökschefen Laurence Emanuel i arbete vid gasspisen.
Lägereld
När det mörknar tänds en lägereld i anslutning till mässtältet. Elden brukar bli den självklara platsen för resenärerna att samlas innan middagen. Drycker från baren serveras tillsammans med nötter och andra tilltugg.

Efter middagen kan du återvända till elden för att smälta maten, dricka kaffe eller en sängfösare, koppla av och lyssna på nattljuden. Klara nätter är stjärnhimlen ute i bushen magnifik och värd att ägna en stund åt att utforska.

  
Avkoppling vid lägerelden. Avkoppling vid lägerelden.

Övriga campfunktioner
Campen elförsörjs av solceller med ackumulatorer. Kamerabatterier och liknande kan laddas på en central laddningsplats i mässtältet. En dieselgenerator finns som backupsystem.

Det finns möjlighet att få kläder tvättade, om än inte i stor omfattning.

Personalen
Medlemmarna i personalen har de olika befattningar som krävs i camparbetet, exempelvis campchef, kökschef, kock, tältföreståndare, chaufför och handräckare. Vissa kan ha fler än ett ansvarsområde.

Campen kan resas eller rivas på ungefär en dag. Det kräver både god ordning och mycket förberedelser. Hela personalen deltar i arbetet och ägnar sig inte bara åt den del av campen som hör till det egna ansvarsområdet, utan hjälper till där det behövs.

  
Lejon i Serengeti. Tältföreståndaren Kasiri Saringe.
Privat läge i bushen
Campen förläggs till en så kallad special camp site, som är en privat bokad plats ute i bushen. Läget väljs för att ge en fin omgivning, men platsen i sig saknar faciliteter för övernattningar – campen är självförsörjande. Allt som finns på platsen är tillräckligt med öppen yta för att rymma en camp.

Ett tält med utsikt.
Ett tält med utsikt.

Säkerhet
Under dagtid, när personal och resenärer är i rörelse, är sannolikheten liten att djur ska söka sig till campområdet. Liksom på tältcamper och lodger bör du dock vara medveten om att djur kan finnas i omgivningen och därför vara uppmärksam.

På natten, när campen är tyst och stilla, kan det hända att djur passerar genom campområdet. Tälten är dock säkra – djuren är inte intresserade av dem och kan heller inte ta sig in.

Nattetid håller någon ur personalen vakt över området och kan eskortera resenärer som till exempel behöver uppsöka toalettältet. Om campen är förlagd utanför nationalparkerna, inne i vilka säkerheten är högre, anlitas ofta en lokal nattvakt. I vissa områden, t ex i Moru Kopjes i Serengeti, bevakas campen nattetid av en beväpnad parkvakt.

Campen har första hjälpen-utrustning. Kommunikation med omvärlden sker via radio och mobiltelefon.

  Vakt för natten. Lokal nattvakt.
Campen rest vid ett marulaträd.
Campen rest vid ett marulaträd.

Djur kring campen
Exakt vilka djurarter som kan tänkas finnas i campens närområde beror på i vilken del av parken den förläggs och hur vegetationen och naturformerna ser ut. Generellt sett är både Serengeti och Tarangire artrika parker, där många av de typiska afrikanska safaridjuren förekommer, inklusive de stora rovdjuren. Det innebär att vanligt förekommande djur kan uppträda kring campen oavsett dess läge, exempelvis olika slags antiloper, vårtsvin, lejon och schakaler.

Med en stark ficklampa kan du ha tur att se nattaktiva djurarter, som tack vare det bushnära läget kan uppträda kring campen.

Bushvy från mässtältet. Bushvy från mässtältet.

Mer att veta
Specialbagage för campvistelsen
Vistelsen på den mobila campen kräver ingen extrautrustning i bagaget. En egen ficklampa och en liten kniv kan komma till nytta, men dessa ingår redan i ett bra generellt safaribagage. Om du följer bagagelistan på sidan Bagagelista för safari är du tillräckligt rustad.

Mobil camp kontra tältcamp
En mobil camp ger mer naturnärhet, medan en tältcamp ger mer bekvämlighet.

En mobil camp reses tillfälligt på en ej förberedd plats ute i bushen, och består enbart av tält. Efter safarin rivs campen utan att efterlämna några bestående spår. Djurlivet i området påverkas minimalt av campen. De flesta mobila camper är tämligen små.

En permanentrest tältcamp byggs för att stå kvar på platsen och har så gott som alltid fasta byggnationer och installationer. Resenärernas tält har ofta permanentbyggda tak, fundament och badrum. Kök, matsalar, personalbostäder m m består för det mesta av byggnader, inte av tält. Där kan finnas anlagda gångar mellan tältcampens olika delar, vattentorn, swimmingpool och andra faciliteter. Många tältcamper är snarare vildmarkshotell med rum med kanvasväggar än bushläger.

Transportfordon med trailer vid kökstältet. Transportfordon med trailer vid kökstältet.

Andra mobila camper
Det förekommer fler mobila tältcamper i Serengetiområdet. De flesta av dessa är i realiteten halvmobila och flyttas bara säsongsvis. Bland annat större tält med mycket kanvas och stålställningar gör dem för tunga att flyttas efter behag och mellan enskilda grupper.

I Tarangire är mobila camper tämligen ovanliga.

Solnedgång över bushen.
Solnedgång över bushen.

 
© Copyright 1998–2012 Safari Patrol AB
Sidan senast ändrad  15 mars 2012