Safari i Kenya och Tanzania – savannen.com
Om oss & kontakt    About us 
Ngorongoro Wildlife Lodge.
  Hem
 
  Lodgebilder
Ngorongoro Wildlife Lodge
Ngorongoro Wildlife Lodge
Ngorongoro Wildlife Lodge
Ngorongoro Wildlife Lodge
Ngorongoro Wildlife Lodge
Ngorongoro Wildlife Lodge
Ngorongoro Wildlife Lodge
Ngorongoro Wildlife Lodge
Ngorongoro Wildlife Lodge
  Ngorongoro Wildlife Lodge
Vägen dit
Vägen till Ngorongoro från Arusha (185 km) tar 3–4 timmar att köra. De första 2,5 timmarna går på bra asfaltsväg, resten på grusväg i varierande skick. På vägen passerar du Lake Manyaras nationalpark.
Från centrala Serengeti i väster till kraterkanten är det en 3-timmarsresa på dålig bushväg, följd av cirka 30 minuters färd på kraterkanten för att nå lodgen.
Ngorongoro Wildlife Lodge ligger 20–30 minuters bilfärd från ett flygfält uppe på kraterkanten. Fältet trafikeras främst av chartrat safariflyg och stängs ibland på grund av dimma eller låga moln. Som reserv används då flygfältet vid Lake Manyara.
Den västra nedfarten i och den södra uppfarten ur kratern går på mycket dålig väg som kräver fyrhjulsdrift. Vägen i öster, som används till både ned- och uppfart, är bättre om än inte bra.
Karta över Ngorongoro CA
Karta över  Ngorongoro Conservation Area.
Karta över Ngorongorokratern
Karta över Ngorongorokratern.
Karta över Tanzania
Karta över Tanzania.
  Safariordlista
Öppna ordlistan i ett nytt webbläsarfönster
 
 
Tanzania:
Ngorongoro Wildlife Lodge
Ngorongoro Conservation Area
Ngorongoro Wildlife Lodge var den första lodge som byggdes vid Ngorongorokratern och har ett fantastiskt läge på kraterkanten. Utsikten över kratern från terrassen, matsalen och rummen är makalös. Ett visst djurliv kan förekomma kring lodgen, men den verkliga attraktionen är djurlivet på kraterns botten, som är hemvist åt omkring 20 000 större däggdjur och som har världens högsta koncentration av rovdjur.

Det är djurskådningen i kratern som är huvudattraktionen i området, och du kommer troligen inte att tillbringa så mycket tid på lodgen, annat än för att övernatta och äta frukost och middag.

Karta över Afrika Namibia Botswana Sydafrika Zambia Mocambique Malawi Rwanda Tanzania Kenya Uganda
Passa dock gärna på att vara uppe tidigt på morgonen för att se på soluppgången. Efter dagens game drive kan du sätta dig med en kopp kaffe eller en öl ute på lodgeterrassen och se solen gå ned.

Luftig lounge med panoramafönster ut mot kratern. Lodgen har en luftig lounge med panoramafönster ut mot Ngorongorokratern.

Lodgen ligger på drygt 2 200 meters höjd över havet, så kvällar, nätter och mornar kan vara lite kyliga. Ta med en varm tröja och sockor i bagaget.

Ngorongoro Wildlife Lodge håller mellanklass och har drygt 70 dubbelrum, alla med utsikt över kratern. Där finns också ett par sviter, som också kan fungera som familjerum. På lodgen finns också restaurang, bar och lounge. Det är trångt mellan borden i restaurangen, och serveringspersonalen kan ibland vara lite rörig. Lodgens generator är avstängd mitt på dagen och mitt på natten, så vid dessa tider är lodgen strömlös.

Lodgen renoverades 2008, då bland annat rummen fick nya golv och möbler, och då de gemensamma utrymmena fräschades upp. Terrassen har förbättrats – bland annat finns där nu fler sittplatser, gasvärmare samt möjlighet att äta lunch utomhus med kraterutsikt.

Utsikten över kratern från lodgen är fantastisk. Utsikten över kratern från lodgen är fantastisk.

Mer om Ngorongorokratern
Ngorongorokratern, som ligger i det större naturskyddsområdet Ngorongoro Conservation Area, är resterna av en hög vulkan som en gång i tiden reste sig på platsen. I dag är platsen känd som ett av de djurtätaste och djursäkraste safariområdena i Afrika. Omkring 20 000 större däggdjur lever i kratern, av vilka noshörningarna är de mest omtalade – Ngorongorokratern är den enda plats i norra Tanzania där du har bra chans att se noshörning.

Gott om rovdjur
Ett mycket stort rovdjursbestånd – lejon, hyenor, geparder m m – lever gott på de många bytesdjuren, bland dessa gnuer, zebror, afrikanska bufflar, gaseller, vårtsvin m m. Flodhästar lever på ett par vattensäkra platser i kratern, och du kan få se riktigt stora elefanthanar.

Det finns inga lodger nere i kratern, så du bor uppe på kraterkanten och åker ned till kraterbottnen 600 meter längre ned för att titta på djur. Nedafarts- och uppfartsvägarna är mycket dåliga och kräver ett fordon med fyrhjulsdrift. Om du planerar att hyra bil och åka på safari på egen hand är du tvungen att anlita en officiell lokalguide (vid parkhögkvarteret på kraterkanten) för att få köra ned i kratern.

Ngorongorobergen
Ngorongoro är ett högland med flera toppar på en god bit över 3 000 meter, samt ett antal andra vulkaner och kratrar. Naturen och vyerna från de slingrande bergsvägarna är vackra, och det finns fina vandringsområden. På en gruppresesafari brukar dock djurskådning i kratern vara den huvudsakliga programpunkten i området.

Lejonhane i Ngorongorokratern, ett av världens mest rovdjurstäta områden.
Lejonhane i Ngorongorokratern, som är ett av världens mest rovdjurstäta områden.

Djur kring lodgen
Med en bra kikare kan du se en hel del djurliv nere i kratern från lodgeterrassen. Lodgen är byggd ovanför Leraiskogen, dit elefanter och noshörningar ofta drar sig på kvällarna. Du kan också se hjordar med gnuer eller bufflar, men mindre däggdjur är på grund av avståndet svårare att se. Under perioder då många flamingor uppehåller sig i sodasjön Lake Magadi på kraterbottnen syns ett rosa skimmer över vattenytan också på håll.

Bufflar och elefanter
Det händer att bufflar och elefanter rör sig mycket nära lodgen, och rovdjur som lejon och hyenor kan passera förbi i bergsskogen. Du bör vara uppmärksam på detta om du ger dig ut på strövtåg i lodgeträdgården. På grund av risken att möta vilda djur är det förbjudet att lämna lodgeområdet till fots. Inte sällan ka du se bufflar som betar utanför rumsfönstret. Också andra djur har observerats ute i lodgeträdgården, t ex busksvin.

Djursäsonger
Djurlivet i Ngorongorokratern är tämligen stabilt under året, så säsongen sträcker sig året om. Under april–maj råder regnperiod, vilket kan försvåra eller omöjliggöra framkomligheten, i synnerhet på vägarna ned i och upp ur kratern. Efter denna regnperiod kan markvegetationen på kraterbottnen vara hög och göra det svårare att upptäcka djuren.

 
© Copyright 1998–2012 Safari Patrol AB
Sidan senast ändrad  10 oktober 2012