Safari i Kenya och Tanzania – savannen.com
Om oss & kontakt    About us 
Ngorongoro Crater Lodge.
  Hem
 
  Ngorongoro Crater Lodge
Vägen dit
Vägen till Ngorongoro från Arusha (185 km) tar 3–4 timmar att köra. De första 2,5 timmarna går på bra asfaltsväg, resten på grusväg i varierande skick. På vägen passerar du Lake Manyaras nationalpark.
Från centrala Serengeti i väster till kraterkanten är det en 3-timmarsresa på dålig bushväg, följd av cirka 30 minuters färd på kraterkanten för att nå lodgen.
Lodgen ligger cirka 20 minuters bilfärd från flygfältet uppe på kraterkanten. Fältet trafikeras främst av chartrat safariflyg och stängs ibland på grund av dimma eller låga moln. Som reserv används då flygfältet vid Lake Manyara.
Den västra nedfarten i och den södra uppfarten ur kratern går på mycket dålig väg som kräver fyrhjulsdrift. Vägen i öster, som används till både ned- och uppfart, är bättre om än inte bra.
Karta över Ngorongoro CA
Karta över Ngorongoro CA.
Karta över Ngorongorokratern
Karta över Ngorongorokratern.
Karta över Tanzania
Karta över Tanzania.
  Safariordlista
Öppna ordlistan i ett nytt webbläsarfönster
 
 
Tanzania:
Ngorongoro Crater Lodge
Ngorongoro Conservation Area
Ngorongoro Crater Lodge är en lyxlodge på kanten av Ngorongorokratern i norra Tanzania. Lodgen erbjuder mycket god komfort och har liksom de övriga lodgerna på kraterkanten strålande utsikt över kratern.

Hög standard
Ngorongoro Crater Lodge har en nordlig och en sydlig del, som var och en består av 12 sviter. Där finns även en mindre del med 6 sviter. Alla sviter håller hög standard och har badrum med WC, dusch och badkar, öppen spis och egen veranda med utsikt över kratern.

Karta över Afrika Namibia Botswana Sydafrika Zambia Mocambique Malawi Rwanda Tanzania Kenya Uganda
Uppklädda middagar
Lodgen strävar i någon grad mot kolonialtidselegans. Gästerna klär i regel upp sig till middagen och en privat butler är i tjänst dygnet runt. Servicen är över lag mycket god. Atmosfären är lugn.

Lodgen ligger på drygt 2 200 meters höjd, vilket innebär att kvällar, nätter och mornar kan vara kyliga, särskilt som det ofta blåser på kraterkanten. Ta med en varm tröja.

Fram till mitten av 1990-talet var Ngorongoro Crater Lodge en tämligen enkel lodge. Den nya lodgen på samma plats håller en helt annan kvalitet.

Vy över Ngorongorokratern.

Några av kraterns många lejon vilar på kraterbottnen.

Mer om Ngorongorokratern
Ngorongorokratern, som ligger i det större naturskyddsområdet Ngorongoro Conservation Area, är resterna av en hög vulkan som en gång i tiden reste sig på platsen. I dag är platsen känd som ett av de djurtätaste och djursäkraste safariområdena i Afrika. Omkring 20 000 större däggdjur lever i kratern, av vilka noshörningarna är de mest omtalade – Ngorongorokratern är den enda plats i norra Tanzania där du har bra chans att se noshörning.

Ett mycket stort rovdjursbestånd – lejon, hyenor, geparder m m – lever gott på de många bytesdjuren, bland dessa gnuer, zebror, afrikanska bufflar, gaseller, vårtsvin m m. Flodhästar lever på ett par vattensäkra platser i kratern, och du kan få se riktigt stora elefanthanar.

Inga lodger nere i kratern
Det finns inga lodger nere i kratern, så du bor uppe på kraterkanten och åker ned till kraterbottnen 600 meter längre ned för att titta på djur. Nedafarts- och uppfartsvägarna är mycket dåliga och kräver ett fordon med fyrhjulsdrift. Om du planerar att hyra bil och åka på safari på egen hand är du tvungen att anlita en officiell lokalguide (vid parkhögkvarteret på kraterkanten) för att få köra ned i kratern.

Ngorongoro är ett högland med flera toppar på en god bit över 3 000 meter, samt ett antal andra vulkaner och kratrar. Naturen och vyerna från de slingrande bergsvägarna är vackra, och det finns fina vandringsområden. På en gruppresesafari brukar dock djurskådning i kratern vara den huvudsakliga programpunkten i området.

Djursäsonger
Djurlivet i Ngorongorokratern är tämligen stabilt under året, så säsongen sträcker sig året om. Under april–maj råder regnperiod, vilket kan försvåra eller omöjliggöra framkomligheten, i synnerhet på vägarna ned i och upp ur kratern. Efter denna regnperiod kan markvegetationen på kraterbottnen vara hög och göra det svårare att upptäcka djuren.

 
© Copyright 1998–2012 Safari Patrol AB
Sidan senast ändrad 13 januari 2010