Safari i Kenya och Tanzania – savannen.com
Om oss & kontakt    About us 
Terrass med utsikt över floden och bushen uppe på  fortets tak.
  Hem
 
  The Retreat
Vägen dit
Det bekvämaste sättet att ta sig till The Retreat är med flyg. Det går dagliga turer från Dar es Salaam och Zanzibar, liksom turer från norra Tanzania, bl a Arusha. Lodgen ligger en halvtimmes bilfärd från Sumbazi-flygfältet, varifrån du hämtas av lodgens personal. Flygtiden från Dar es Salaam är en dryg timme.
Landvägen från Dar es Salaam tar resan till lodgen en dag. Exakt hur många timmar det blir beror på väder och väglag, för en stor del av vägen går på bushväg, som bitvis kan vara svårforcerad när det är blött.
Karta över Selous
Karta över Selous.
Karta över Tanzania
Karta över Tanzania.
  Safariordlista
Öppna ordlistan i ett nytt webbläsarfönster
 
 
Tanzania:
The Retreat
Selous Game Reserve
The Retreat ligger vid Great Ruahafloden i norra Selous Game Reserve i Tanzania. Den är den mest västligt belägna bland camperna och lodgerna längs floden (som längre österut i parken får namnet Rufiji) och ligger långt från de andra. Standarden är mycket god.

The Retreats filosofi är att vistelsen ska anpassas till de individuella gästerna, deras läggning och deras behov. Arkitekturen är influerad av Feng Shui, tälten mycket stora och glest placerade.

Karta över Afrika Namibia Botswana Sydafrika Zambia Mocambique Malawi Rwanda Tanzania Kenya Uganda

Gulgrön och glest trädbevuxen bush. I bakgrunden synd en flodkrök och i förgrunden tälten och fortet på The Retreat.
Vy över floden och trädsavannen kring The Retreat.

En tältlodge med fort
The Retreat, som öppnades 2007, är en tältlodge, dvs en form av vildmarkshotell med logi i tolv tältsviter. Huvudbyggnaden utgörs av ett fort som var en militärpostering under Första världskriget. Det ligger på en höjd ovanför floden och har vidsträckt utsikt över den omgivande trädsavannen och floden. Fortet rymmer bar och restaurang samt har loungeutrymmen, observationsplatser, en liten presentbutik, sjukstuga (en av ägarna är läkare) och en evighetspool.

Nere vid floden finns ett spa, som erbjuder behandlingar, bubbelbad, ljudterapi m m. Man arrangerar emellanåt meditations- och yogaveckor.

Sandfärgad fortbyggnad med träd och swimmingpool i förgrunden.
Fortet är huvudbyggnad på The Retreat.

Stora tältsviter
Eagle Hill-sviterna (standardsviterna, 100 m2) ligger på lite höjd kring huvudbyggnaden, dvs ett stycke från floden. River-sviterna (160 m2) och Lion's River-sviten (220 m2) står på stolpar på flodstranden och har egna observationsdäck med plunge pool och fåtöljer. Lion's River-sviten har egen matplats och kan anpassas för att hysa fler gäster, t ex familjer.

En tältbyggnad med spetsigt halmtak insprängd i grönskan vid flodstranden. I vattenbrynet ligger en båt med solskyddstak.
Hippo Point är en privat och avskild lodge i lodgen, med bl a egen personal.

Hippo Point, slutligen, är en privat lodge i lodgen. Den ligger avskilt vid floden cirka 2 km från huvudbyggnaden och har två sviter (à 160 m2) med soldäck, plunge pooler och en gemensam evighetspool. Där finns också privat bar och matplats, liksom egen personal. Till Hippo Point hör privata safarifordon och en privat båt.

Tvådelad bild: Dels myggnät och säng inne i ett tält, dels två designerfåtöljer under parasoll vid poolkanten, med floden i bakgrunden. Interiör från standardsvit respektive poolen vid Hippo Point-sviterna.

Alla tält är specialbyggda med teakgolv och två ytterlager av myggnät respektive kanvas. Tältsidorna kan öppnas upp helt eller delvis efter behag. Tälten, som står mellan 30 och 50 meter från varandra, har egna badrum med dusch o d samt ett utomhusdäck med badkar i koppar, mässing eller silver.

Myggnätstält i naturen med flod och soluppgång i bakgrunden.
Tält för fly camping i The Retreats regi.

Nätter under stjärnhimlen
Liksom många andra lodger och camper i Selous erbjuder The Retreat även fly camping, dvs övernattningar i mindre tält ute i bushen. I det här fallet är tälten av ett ovanligare slag – du sover i en rymlig dubbelbädd under enbart myggnät, som hålls upp av en stolpkonstruktion. En medföljande kock och en beväpnad guide sköter mathållningen och säkerheten.

Lodgen har också ett kärleksnäste där gäster kan övernatta, tänkt för exempelvis smekmånadspar. Det är liksom en trädkoja byggt på en träplattform nära floden. Nästet har en stor dubbelbädd omgiven av myggnät, utomhusdusch, utsikt över floden och en flodhäststig nedanför.

Fåtöljer med solskydd vid evighetspool med utsikt över floden i bakgrunden.
Poolen på The Retreat har utsikt över Great Ruahafloden.

The Retreat erbjuder inte bara avkoppling, utan även aktiviteter som djurskådningsturer i safarifordon, bushvandringar med beväpnad eskort, båtturer i flatbottnade aluminiumbåtar på Great Ruaha samt fiske i floden efter bland annat tigerfisk och mal.

Tvådelad bild: Dels en kvinnlig gäst på en massagebädd, dels en takterrass med soffor under ljusa tygbaldakiner och med utsikt över bushen.
Spabehandling respektive utomhuslounge på fortets tak.

Djursäsonger
De södra parkerna – Mikumi, Selous och Ruaha – har störst koncentrationer av djur under den svenska sommaren och hösten, dvs under torrperioden. Då har området flest besökare (men fortfarande betydligt färre besökare än parkerna i norra Tanzania, t ex Serengeti och Ngorongoro). Från november till maj kommer en hel del regn, med en period med mindre nederbörd under januari–februari.

Tre ljusbruna hunddjur med svarta och vita fläckar samt stora runda öron.
Afrikanska vildhundar i Selous.

Djur kring lodgen
The Retreat ligger avsides från de övriga lodgerna och camperna i Selous. Västerut öppnar sig vildmarker utan logiställen och med få besökare. Det innebär att djurlivet i trakterna är tämligen ostört och att i stort sett alla slags djur i den lokala faunan kan tänkas dyka upp kring lodgen, inklusive elefanter och lejon. Flodhästar håller till i floden utanför lodgen och uppträder på land på nätterna.

Finbäddad säng under myggnät i det fria..
Kärleksnästet på The Retreat.

 
© Copyright 1998–2012 Safari Patrol AB
Sidan senast ändrad 18 februari 2010