Safari i Kenya och Tanzania – savannen.com
Om oss & kontakt    About us 
Kendwa Breezes Beach Resort.
  Hem
 
  Kati Kati Tented Camp
Vägen dit
Vägen till Seronera i centrala Serengeti från Arusha (330 km) tar 7–8 timmar att köra. Halva sträckan går på bra asfaltsväg, resten på dålig grusväg. På vägen passerar du Lake Manyaras nationalpark och Ngorongorokratern.
Campen ligger cirka en halvtimmes färd väster/sydväst om centrala Seronera, vid foten av bergen Makoma respektive Rongai.
Karta över Serengeti
Karta över Serengeti.
Karta över Tanzania
Karta över Tanzania.
  Safariordlista
Öppna ordlistan i ett nytt webbläsarfönster
 
 
Tanzania:
Kati Kati Tented Camp
Serengeti National Park

Kati Kati Tented camp är en tältcamp nära Seroneraområdet i centrala Serengeti National Park. Egentligen består den av flera delcamper, förlagda till varsin lägerplats (special camp site) vid foten av bergen Makoma och Rongai väster/sydväst om Seronera. Delcamperna är fristående och ligger geografiskt avskilda från varandra, så de fungerar som separata camper.

Små halvmobila camper
Delcamperna är med sina 8–10 tält små och ligger bushnära. I och med att de ligger på special camp sites, där inga permanenta byggen får utföras, är de halvmobila. Det innebär att de i teorin kan packas ned på lastbilar på ett par dagar och köras iväg, utan andra spår efter sig än nedtrampat gräs. Kati Katis camper fungerar dock som permanentbyggda camper och står där de står säsong efter säsong.

Karta över Afrika Namibia Botswana Sydafrika Zambia Mocambique Malawi Rwanda Tanzania Kenya Uganda

Tält på Kati Kati Tented Camp.
Tält på Kati Kati Tented Camp.

Tälten
Tälten på Kati Kati är rymliga och rymmer två eller tre sängar och det nödvändigaste i form av övrig möblering. Där finns plats att ställa väskor och viss klädförvaring. I tältets bakände finns en privat badrumsdel med handfat, WC och bushdusch (inomhus) som fylls med varmvatten av camppersonalen när du vill duscha. Vattenmängden i duschen är inte särskilt riklig, utan du får hushålla under duschen så att du inte står intvålad när vattnet i behållaren tar slut. Om du använder vattnet klokt räcker det att tvätta håret i.

Mässtält och lägereld
Centralt på campen finns mässtältet och baren, liksom en lägereldsplats för avkoppling kring middagen på kvällarna. Maten är okomplicerad men välsmakande. Köket är inte värst kunnigt på vegetariskt, men du överlever på det som serveras. Utbudet av dryckesvaror är mindre brett än på lodger och permanentbyggda tältcamper, men där finns läsk, öl, vin och några sorters sprit.

På Kati Kati äter din guidechaufför tillsammans med dig (det normala på hotell, lodger och camper i Tanzania är annars att guidechaufförerna äter tillsammans med sina kollegor). Detta, den tämligen avspända personalen och det lilla campformatet ger en lugn och familjär atmosfär.

Komforten på campen är i huvudsak likvärdig med den på turistklasslodger (t ex Seronera Wildlife Lodge), bara att det är natur mellan komfortställena (tältet/rummet, mässtältet/restaurangen, parkeringen) i stället för anlagda och upplysta gångar och sällskapsutrymmen.

Camppersonalen och guidechaufförerna bor i en personaldel av campen, belägen ett stycke bakom safariresenärernas tält. Där finns också campfunktioner som kök, förråd, vattenuppvärmning m m.

Mässtält på Kati Kati Tented Camp.
Mässtält på Kati Kati Tented Camp.

Savannen utanför tältet
Små camper som Kati Kati har det naturnära och avskilda läget ute i bushen som dragplåster. Nattljud i mörkret och avkoppling vid lägerelden under stjärnhimlen ger god safariatmosfär.

Ett löst stenkast från tälten ligger vildmarken. Bara i undantagsfall kan djur uppträda så nära campen under dagtid (djuren håller sig i regel undan mänsklig aktivitet), men när campen ligger tyst nattetid kan djur (av alla slag) komma närmare och även passera inne på campområdet. Du är säker inne i tältet, men bör inte vara ute och stryka omkring i mörkret. (Du kan få eskort av camppersonalen till och från mässtältet.)

Om tanken på den här typen av boende tilltalar dig är valet enkelt. Du får en starkare bushupplevelse än på t ex en större lodge med sorlande restaurang och kanske en TV som står på i loungen. Om du å andra sidan tycker att det låter för natur- och djurnära för din smak är lodgen förmodligen det bättre alternativet – du ska trivas under safarin, inte bekymra dig för boendeformen.

Djurskådningstur. På håll i bakgrunden Kati Kati Tented Camp.
Djurskådningstur. På håll i bakgrunden Kati Kati Tented Camp.

Delcamperna i geografin
Alla Kati Katis delcamper fungerar bra som bas för djurskådning i centrala Serengeti. Alla har avskilda lägen med bush omkring.

Från camperna vid berget Rongai, som ligger lite sydligare, har du det bättre utgångsläget för djurskådning i Moru Kopjes eller områden än längre söderut i parken. Du bor en aning upp på bergsidan, vilket ger utsikt över savannen och samtidigt lite mer vind och därmed svalare kvällar.

Från camperna kring berget Makoma bor du något närmare Seronera, som är ett bra djurskådningsområde men som har en hel del djurskådningstrafik – Seronera torde vara parkens mest trafikerade del. Trafiken ska dock inte märkas av så långt bort som kring camperna.

När Safari Patrol besökte delcampen Kati Kati 4 hösten 2013 var denna nystartad. Den ligger mycket avskilt en bra bit väster om berget Makoma. Tälten var då nya och fräscha, sängarna riktigt bra och skönt bäddade.

Badrumsdel i tält på Kati Kati Tented Camp. Badrumsdel i tält på Kati Kati Tented Camp.
 

Mer om Serengeti
Nationalparken Serengeti är en av Tanzanias största parker (ungefär fem gånger så stor som Gotland) och omfattar ett antal olika naturtyper. Kati Katis delcamper ligger på gränsen mellan grässavann- och trädsavannområden i vad man skulle kunna kalla typisk safarimiljö.

Seroneraområdet
Cirka en halvtimmes bilfärd öster om camperna börjar Seroneraområdet. Seronera ligger i gränsområdet mellan den öppna grässavannen i söder och den tätare trädsavannen i norr. I området finns ett antal olika naturtyper och därmed ett artrikt djurliv. Det mest markanta inslaget är Seronerafloden, som kantad av träd och annan vegetation bryter av slättlandskapet och håller djuren med vatten året om.

Ett av de bästa leopardområdena
Floden är ett av de bästa leopardområdena, och där finns goda chanser att se flodhäst och krokodil. Många andra djur söker sig till floden för att dricka, bland dem elefanter, bufflar och inte minst zebror och gnuer. Migrationens vandringsväg passerar genom Seronera, vilket innebär att enorma hjordar med gnuer och zebror kan uppehålla sig i området dels under december–januari, dels under april–maj.

På grässavannen som tar vid bortom floden finns en mängd olika antiloper. Det här är bra jaktområden för hyenor och kattdjur som lejon och gepard, liksom för rovdjur som tar mindre byten, t ex schakal och serval. Ur slätten reser sig här och var ansamlingar av granitöar, så kallade kopjes, som ofta är bra platser att leta efter kattdjur på.

 
© Copyright 1998–2012 Safari Patrol AB
Sidan senast ändrad 12 mars 2014